Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" другої половини жовтня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" другої половини жовтня

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

«Ми не маємо права скласти руки»: засновниця благодійного фонду «Луганщина в дії»

Наші люди: Благодійний фонд «Луганщина в дії» народився восени 2022 року на Волині. Його заснувала родина небайдужих переселенців з Луганщини, яка, попри складні життєві обставини, знаходить сили та ресурси, щоб допомагати іншим. «Сєвєродонецьк онлайн» поспілкувався із засновницею благодійного фонду пані Тетяною про підтримку переселенців-земляків у Луцьку, допомогу військовослужбовцям та поїздки на деокуповані території.

Від андрофагів до Януковича: чому росія веде війну проти України?

Аналітика: Уже майже десять років триває новітня російсько-українська війна. Загинули тисячі наших військових та цивільних. Зруйновані вщент цілі міста. Окупанти прибрали до рук значну частину української території, де насаджують свої закони та зросійщують українців, позбавляючи їх права на рідну мову та культуру. Закономірно у багатьох виникає питання: а що призвело до цієї кривавої війни? І чи була можливість її уникнути? Дати оцінку подіям останніх років ми попросили луганського журналіста Михайла Бублика. З початку 1990-х він працює в обласних та національних виданнях, у тому числі — політичним оглядачем. Тож період перебудови, становлення незалежної України, Майдани та розквіт сепаратизму на Луганщині пройшли крізь його професійний погляд.

Річниця звільнення Невського. Як село живе сьогодні

Луганщина: Минулої осені Силам оборони вдалося звільнити 12 населених пунктів на Луганщині. Серед них села у Красноріченській громаді — Невське, Новолюбівка, Греківка та Макіївка. Зокрема, Невське деокупували 23 жовтня 2022 року. На сьогодні там залишається найбільше людей – 63 мешканці. Проте обстановка загострюється, росіяни постійно атакують і люди дедалі більше погоджуються виїжджати. Сьогодні перший заступник начальника Красноріченської військово-цивільної адміністрації Віктор Зозуля розповів, як відбувалася деокупація, як цей рік живе населений пункт, проходить евакуація і як американські фонди обіцяють допомогти у відбудові села.

Що закуповує влада Сєвєродонецька та інших міст Луганщини: комунальна техніка, нагороди, "космічні апарати"

Аналітика: Влада всіх міст Луганської області має повноваження без територій. Луганщину окупувала росія, деякі населені пункти взагалі перестали існувати під час війни, але попри це міські військові адміністрації працюють в евакуації й навіть роблять закупівлі на Prozorro.
"Сєвєродонецьк онлайн" проаналізував сайт державних закупівель Prozorro і подивився, на що чиновники витрачають бюджетні гроші.

Осіннє загострення. Новинки російської пропаганди

Антифейк: Проти України продовжують воювати не тільки російські збройні сили, а й потужна інформаційна машина країни-агресорки. Ворог застосовує не тільки ракети, а додає й всі потужності кремлівської пропаганди. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував популярні російські наративи жовтня. Що ще вигадали прибічники путіна — читайте в нашому матеріалі.

Монети України: як та чому вони «народилися» на Луганщині

Історія краю: Розраховуючись монетами, найчастіше навряд чи хтось із нас звертає увагу на будь-які нюанси копійок, крім номіналу. Крім спеціалістів, ніхто не придивляється, чим саме ми сплачуємо й що отримуємо як решту. Для нумізматів – колекціонерів рідкісних монет – це плюс. Адже через таку неуважність рідкісний екземпляр національної валюти можна отримати просто з ужитку, з решти на касі супермаркету. Так само й віддати його в обіг під час наступного розрахунку. Однак найпоширенішим способом «видобутку» для поціновувачів залишається купівля рідкісних монет в інтернеті. Й одними з найрідкісніших та найцікавіших екземплярів залишаються і залишаться назавжди перші українські монети незалежної держави України – саме вони були відштамповані в Луганську 1992 року – за 4 роки до офіційного введення в обіг. Базою ж для створення української сучасної монети став Луганський завод з виробництва набоїв.
Саме на Луганщині були створені як експериментальні екземпляри, так і монети, які досі можуть потрапити нам до рук на касах як великих супермаркетів, так і маленьких містечкових магазинчиків. Отже, навіть десять «луганських» копійок зараз можуть коштувати понад 10 тисяч гривень. І це має своє підґрунтя. Чому саме так – «Сєвєродонецьк онлайн» з’ясував разом з доктором історичних наук, завідувачем кафедри історії України Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Олександром Набокою.

Історики-краєзнавці Луганщини, які доводили, що Луганщина – це Україна


Аналітика: Сєвєродонецький історик Валерій Негматов розвінчує російсько – радянські міфи про Луганщину. Сьогодні він розповідає про істориків – краєзнавців, які присвятили своє життя дослідженню різноманітних сторінок історії нашого регіону. Тим самим доводячи, що Луганщина – це Україна.