Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

“Хочемо показати, що наше місто є”: як родина з Лисичанська відкрила кав’ярню у Дніпрі

Наші люди: LisKava — невеличка кав’ярня в одному з районів Дніпра. Тут пропонують відвідувачам різноманітну запашну каву, чай, какао та десерти. Щодня посмішкою зустрічає їх лисичанка Карина Маклакова. Вона назвала кав’ярню на честь рідного міста та не втомлюється нагадувати дніпрянам, які чекають свій напій, про Лисичанськ і його непросту історію. Про шлях до власної справи, страхи та несподівану підтримку нових друзів, а також про мотивацію рухатися далі Карина розповіла нашим журналістам.

Слово пацана” та “Свідок” — путін готується до виборів?

Аналітика: Часто ми чуємо: “Культура повинна бути поза політикою”. Довгий час таким чином в Україні виправдовували російський контент у різних галузях культури, кіно, телебачення тощо. Але вживання роспродукту мало свої наслідки — непомітно стиралися кордони самоідентифікації наших громадян. Ми не помітили, як поступово попкультура рф стала майданчиком для просування кремлівських наративів. Після повномасштабного вторгнення українці стали масово відмовлятися від російського контенту, але кремль продовжує використовувати свою “культуру” в пропагандистських та маніпулятивних цілях й надалі. 15 березня в росії відбудуться чергові вибори путіна. Звісно, плацдарм підготували масштабний: зняли кіно про поганих українців, виправдали вторгнення та повторили методичку “як повернути додому заблукавший братній народ”. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував російські “кіноновинки” та з'ясував, яке до цього має відношення президент країни-агресорки.

“Східний”: “Найкращі з нас зараз і гинуть заради того, щоб наступні покоління українців будували країну, не знаючи, що таке російська окупація”

Гордість Луганщини: 14 березня, в Україні відзначають День українського добровольця. Пам'ятну дату встановила Верховна Рада України у 2017 році, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності країни. Саме в цей день у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. В інтерв’ю нашій редакції український військовий, доброволець Артем Карякін з Кадіївки (Стаханов) з позивним “Східний” розповідає, як це — добровільно вирішити стати на захист держави, про страх, роботу ТЦК, мотивацію та свою велику мрію.

Сєвєродонецьку скоро 90 років: 10 фактів про обласний центр Луганщини, які мало хто в Україні знає

Історія міста: За місяць Сєвєродонецьку, другому обласному центру Луганщини, виповниться 90 років. Для міста це наче й мало в історичних масштабах, але враховуючи все, що Сєвєродонецьку та його мешканцям довелося пережити протягом цих 90 років, то їх можна помножувати на два. Датою заснування Сєвєродонецька вважається 29 квітня. Цього дня 1934 року закінчили будівництво перших бараків на розі вулиць Леніна та Заводської робітничого селища Лісхімбуд — це, як відомо, перша назва міста. "Сєвєродонецьк онлайн" публікує 10 фактів про обласний центр Луганщини, про які мало хто в Україні знає.

Музика як терапія: як змінився рок-гурт з Луганщини "Two Bus”  

Наші люди: Частина музикантів гурту “Two Bus” після окупації Луганська виїхали до Сєвєродонецька. Там музиканти жили й продовжували писати пісні та виступати. З початком повномасштабного російського вторгнення учасники гурту покинули місто та роз’їхалися по різних містах України та Європи. При цьому колектив продовжує свою творчість та навіть дає концерти. Наші журналісти поспілкувалися з фронтменом гурту Дмитром Прохою та дізнався, як музикантам вдається творити в новій реальності та з якими викликами довелося зіштовхнутися.

Як проходили на окупованій Луганщині “вибори путіна” та як реагували західні партнери

Аналітика: У росії та на окупованих нею територіях України відбулися “вибори” президента рф. Згідно з російськими даними, переміг діючий диктатор володимир путін. “Голосування” тривало протягом трьох днів – з 15 по 17 березня. У низці регіонів, у тому числі й на окупованій Луганщині, організували дострокове голосування – воно тривало тиждень. Окупанти влаштовували поквартирні обходи, людям обіцяли навіть гроші. У Рубіжному для збору підписів їздило маршрутне таксі, у Сєвєродонецьку люди голосували на вулицях. У деяких інших містах мешканців заманювали млинцями, бо “вибори” співпали зі святом Масляної. Також не обійшлося й без залякування та примусу. Наприклад, бюджетникам довели плани явки на виборчі дільниці та наказали йти на голосування всією сім’єю, там фотографуватися й викладати світлини у соцмережі. Наша редакція проаналізувала, як відбувався процес псевдовиборів.