Не допустити знищення дистанційної освіти: директор лисичанського ліцею створив петицію

Не допустити знищення дистанційної освіти: директор лисичанського ліцею створив петицію

Директор Лисичанського ліцею № 4 Андрій Живага створив петицію “Про недопущення видання наказу МОН “Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства освіти і науки України”.

Документ опублікований на сайті Кабміну.

Автора петиції обурюють зміни щодо кількості учнів та методології зарахування дітей до навчання у дистанційному порядку, які передбачає наказ.

“На нашу думку, такі зміни суперечать чинному законодавству у сфері освіти щодо права вибору форми навчання та закладу освіти. Це виключно право батьків, якого їх позбавляють. Батьків учнів задовольняє дистанційне навчання з причини нестабільної безпекової ситуації в країні та необхідності змінювати місце проживання”, – зазначив Живага.

Він навів приклад навчального процесу у лисичанському ліцеї: “Під час дистанційного навчання учні нашого ліцею мають можливість навчатись в гнучкому режимі. Крім того, вчителі повною мірою володіють цифровими інструментами та формами надання освітніх послуг в дистанційному режимі, забезпечені технічно, працюють системно за розкладом в синхронному режимі. Щобільше, протягом двох останніх років учні ліцею отримали від міжнародних партнерів понад 120 ноутбуків для навчання. Моніторинг успішності учнів показує стабільні результати, які не змінились порівняно з довоєнним періодом”.

Також він нагадав, що за результатами ЗНО/НМТ 2023 року Луганська область, всі заклади якої працювали онлайн, посіла друге місце після Львівської, "залишивши позаду усі області країни разом з Києвом, які працювали офлайн".

“Тому, знищення дистанційної освіти, яке відбудеться після таких змін до наказів – це ніщо інше, ніж спроба зекономити кошти на наповненні учнями офлайн шкіл інших регіонів за рахунок шкіл окупованих областей”, – написав директор лисичанського ліцею.

У петиції він попросив Міністерство освіти "утриматись від невиважених рішень" та "надати можливість мешканцям окупованих областей, які є внутрішньо переміщеними особами, вимушеними емігрантами в країнах світу", скористатись своїм правом на освіту, закріпленим в Законах України “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту” та Конституції України.

Наразі петицію підписали близько 1,5 тисячі користувачів. До завершення збору підписів залишилося 92 дні.

У чому суть проблеми

Раніше повідомлялося, що згідно з наказом МОН № 850 діти-ВПО втрачають можливість дистанційно навчатись у школах своїх громад, а натомість повинні будуть здобувати освіту за новим місцем проживання. Своєю чергою учні, які проживають в окупації, зможуть продовжувати навчання в українських школах виключно за індивідуальною формою.

На сайті Кабміну зареєстрували електронну петицію щодо скасування наказу. За дві доби вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Коментуючи наказ, у МОН заявили, що дистанційна освіта не може бути довгостроковою стратегією. У Мінреінтеграції додали, що наказ МОН щодо загальної середньої освіти допрацюють, враховуючи потреби учнів на ТОТ.

Водночас парламентська ТСК виступила за збереження права дітей-ВПО на вибір форми навчання.

Пізніше нардеп Павло Сушко, який взяв участь у першому засіданні робочої групи з питань удосконалення наказу, розкритикував зміни, запропоновані МОН. Він заявив, що вони не усувають недоліки попереднього варіанту.

Нагадаємо, Міністерство освіти та науки України запустило гарячу лінію “Школа офлайн”.