Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії.

Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Як сєвєродончанка створила довідник для ВПО на Прикарпатті

Наші люди: Активістка з Сєвєродонецька Тетяна Жук наразі мешкає у Калуській громаді Івано-Франківської області. Вона активно бере участь у житті міста та впроваджує різноманітні проєкти. Нещодавно вона створила за допомогою донорів Довідник ВПО. У ньому міститься інформація про організації, які допомагають переселенцям. Наші журналісти дізналися у Тетяни, що її привело до такого рішення, чи складним був процес та як переселенці зреагували на результат.

Бібліотека без книг. Як Луганська обласна універсальна наукова бібліотека руйнує стереотипи

  

Наші люди: Луганська обласна універсальна наукова бібліотека – двічі переселений заклад. У 2016 році колективу вдалося відродитися у Старобільську, який став певним культурним осередком області. Багато людей згадують у розмовах з нами атмосферу подій, які проводилися у бібліотеці. Це й вечірки, і дискусії, і зустрічі з письменниками та багато іншого. У 2022 році все виявилося складніше, хоча на той момент команда мала те, що допомогло їм підвестися на ноги знов, – досвід. Саме він, а також згуртованість колективу, дозволили впровадити нові формати роботи, працювати в кількох містах, втілювати свої напрацювання, а, найголовніше, – зберегти традиції. Зараз бібліотекарі роз’їхалися різними частинами України, хоча й створили оснований осередок у Черкасах. Як це – працювати без книг, мандрувати з книжками містами України та зберігати свою ідентичність – сьогодні говоримо з комунікаційною менеджеркою, заступницею директора Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки Анастасією Літашовою.

Території немає, закупівлі є: Що чиновники міст Луганщини замовляють бюджетним коштом на Prozorro

  

Аналітика: Низка міст і Луганщини внаслідок російської агресії або вже не існує, як Попасна, або суттєво, на 60-80% пошкоджені, як Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне. Але цими населеними пунктами чомусь продовжують керувати релоковані військові адміністрації. Докладніше "Сєвєродонецьк онлайн" про це писав у статті "Навіщо потрібні військові адміністрації Сєвєродонецьку та всій окупованій Луганщині". ВА окупованих і зруйнованих міст мають бюджети і активно проводять закупівлі на Prozorro. "Сєвєродонецьк онлайн" переглянув, що закуповували чиновники протягом першого півріччя 2024 року, витрачаючи кошти платників податків. 

Співачка з Луганщини Ася Снітко: “Якщо українці будуть згуртовані, тоді ми точно виборемо свободу”

  

Наші люди: Ася Снітко – артистка, вокалістка та авторка пісень. Вона народилася у Новопскові, велику частину життя прожила у Луганську, а у Сєвєродонецьку створила сім’ю та втілила давню мрію – працювати у театрі. З 2022 року дівчина живе у Сумах. Там вона записала повну версію та зняла кліп на свою пісню “Земля”, присвячену рідній Луганщині. Після того, як кліп вийшов на YouTube, Ми поговорили з Асею про історію створення пісні, переселенську долю, творчий шлях та місце Луганщини у ньому.

“Коли людина займається творчістю — вона щаслива”. Сєвєродонецький художник Борис Романов знаходить натхнення у Дніпрі

  

Гордість Луганщини: Створив понад сотню акварельних робіт та, попри втрату спеціального обладнання, повернувся до свого захоплення — екслібрисів (це книжковий знак, що позначає власника книги, графічна мініатюра з неповторним сюжетом та ідеєю). Уродженець Дружківки, художник, графік, дизайнер Борис Романов майже півсторіччя жив і працював у Сєвєродонецьку. За цей час створив понад 400 графічних мініатюр, які наразі зберігаються в колекціях поціновувачів мистецтва по всьому світу. З початком повномасштабного вторгнення 73-річний художник був змушений залишити Сєвєродонецьк. Наразі він з дружиною живе у Дніпрі та бере активну участь у мистецькому житті великого міста. Наші журналісти розпитали пана Бориса про творчість, натхнення та спогади.

росія постійно дистанційно мінує лінію зіткнення та прилеглу територію: вибухотехнік з Луганщини про роботу без права на помилку

  

Гордість Луганщини: Знешкодження ворожих мін, уламків ракет та інших вибухонебезпечних предметів – це робота, яка не припускає права на помилку. У цьому напрямку залучено багато спеціалістів. З-поміж інших цим займаються і поліцейські вибухотехнічної служби Луганщини. Наразі велику частину їхньої роботи становить розмінування деокупованих територій. Покладаючись на власний досвід, знання та пильність, фахівці зачищають сантиметр за сантиметром українську землю від російського заліза. Сьогодні у складі зведеного загону НПУ луганські поліцейські-вибухотехніки несуть службу на території Куп’янського та Чугуївського районів Харківщини. Про особливості своєї роботи, найпоширеніші вибухонебезпечні предмети на деокупованих територіях Харківщини та обсяги проведеної роботи нашій редакції розповів начальник відділу вибухотехнічної служби ГУНП в Луганській області Андрій Шелест.

Як стоматологиня з Сєвєродонецька заснувала у столиці клініку та зібрала команду однодумців

  

Наші люди: Олена Паталаха – стоматологиня з Сєвєродонецька. У рідному місті жінка відкрила власну клініку, що надавала ліцензовані послуги з різних напрямків: стоматологія, косметологія, акушерство, гінекологія, масаж, медичні манікюр та педикюр, УЗД-діагностику. Паралельно пані Олена працювала завкафедри стоматології у Луганському державному медичному університеті, переміщеному у Рубіжне. Олена Паталаха розповіла нам про життя та роботу до повномасштабного вторгнення, відкриття сучасної клініки у столиці, команду однодумців, дала рекомендації стосовно догляду за ротовою порожниною та озвучила нерозповсюджені помилки.