Сіверськодонецьк. Зміни відбулися?

Сіверськодонецьк. Зміни відбулися?


Перейменування Сєвєродонецька у Сіверськодонецьк викликало чималу хвилю негативу. Проте Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» набув чинності ще з 27 липня 2023 року. А до 27 січня 2024 року у Луганській області необхідно було перейменувати 38 населених пунктів, серед яких і Сєвєродонецьк. І ось 19 вересня Верховна Рада підтримала проєкт постанови №12043, якою, зокрема, Сєвєродонецьк перейменовується на Сіверськодонецьк.

Після цього знов постали питання доцільності, проблем, з якими стикнуться містяни, та й просто вподобань.

Минулого року ми вже підіймали цю тему. Тоді начальниця відділу культури Сєвєродонецької МВА Тетяна Грачова зазначила, що МВА створить робочу групу. Як варіант вона також розглядала створення петиції щодо того, аби місто залишили зі старою назвою. Проте ще тоді петиція про присвоєння Сєвєродонецьку звання “Місто-герой” не набрала необхідну кількість підписів. Як і петиція стосовно перейменування міста у 2021. Також збиралися писати колективний лист.

Що було зроблено та як тепер буде розвиватися ситуація, розглянемо далі.

Не Сіверодонецьк, як хотіла МВА


Грачова - членкиня комісії МВА по перейменуванню. За рішенням цієї комісії провели громадське обговорення щодо перейменування Сєвєродонецька. 78,9% мешканців громади, які пройшли опитування, підтримали варіант залишити існуючу назву.

комісія

 

Якщо проаналізувати протоколи засідань, Тетяна Грачова виступала за те, щоб врахували думку громадськості та не перейменовувати місто. Але за підсумком комісія запропонувала альтернативний варіант - Сіверодонецьк. 

Однак Рада голосувала за варіант Сіверськодонецьк. Цей варіант раніше підтримав Комітет Верховної Ради.

комітет


«Це Комітет Ради вирішив. Ми подавали пропозицію Сіверодонецьк. Ми надали листа до Верховної Ради, до Комітету з пропозицією, ми пояснили ситуацію, а ще в ситуації було прохання, щоб перейменування було саме після деокупації», - каже Грачова у коментарі нашому виданню.

Виходить, що думки комісії не дослухалися.

«Так, вони вирішили саме так. Хоча на нашій комісії були присутні експерти, які сказали, що навіть Сіверодонецьк підпадає під мовні норми», - зазначила очільниця відділу культури.

Наразі щось змінити практично неможливо.

«Вже Верховна Рада прийняла, тому вже нічого тут не зміниш. Військова адміністрація нічого не може зробити, тому що в нас Верховна Рада - це законодавчий орган. Так, я теж бачу і знаю, що люди проти. І до нас звертаються. І я скажу більше того, ми ж працюємо на гуманітарному хабі, у нас звертаються і до ЦНАПу, і до соціального захисту. І у людей виникають вже питання. Раніше ми перейменували вулиці, і навіть з вулицями в них виникають проблеми невеличкі з тим, що в паспорті прописка одна, а довідка видається ЦНАПом зовсім інша - назва вулиці. Тому надаємо ще додаткові документи, які підтверджують, що було перейменування», - прокоментувала вона.

Зазначимо, що раніше очільник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк також висловився про зміну назви.

На його думку, залишити теперішню назву Сєвєродонецька - не зовсім правильно, а інші варіанти мають розглядатися. 

“Скажімо так: ми проводили й опитування наших мешканців громади, й надавали пропозиції. Разом з тим, Комітет Верховної Ради запропонував назву Сіверськодонецьк. Були різні варіанти: і Сіверодонецьк, і залишити так, як є, - Сєвєродонецьк. Але, мабуть, залишити - не зовсім правильно. А інші варіанти мають розглядатися, я думаю”, - відповів Стрюк.

Що далі

Голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко вважає дану законодавчу ініціативу правильною.

«З точки зору держави це вірна ініціатива. Правильна. Це наразі актуально. Але з точки зору місцевої кожен випадок треба розглядати окремо. І для людей це може бути трагедією», - каже він.

Йому до душі назва Донецьк Сіверський.

Проте найближчим часом міська та районна адміністрації готуються змінювати назву на Сіверськодонецьк.

«І міська, і районна адміністрації мають змінити назви у зв’язку зі зміною назви населеного пункту. Але це вже включаються юридичні моменти переєстрації. Для цього нам потрібно, щоб було оприлюднено законодавчий акт постанови Верховної Ради. Як тільки він буде оприлюднений та підписаний головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком, тоді ми беремо його та йдемо до ЦНАПу», - каже Власенко.

Ця процедура попереду, за його словами.

Сіверськодонецьк

«Результат ми вже отримали. Зміни відбулися», - підкреслив Власенко.

Можливо, на його думку, треба було дочекатися деокупації та зустрічі з людьми для обговорення. Проте наразі вже нічого не змінити.

«На моїй пам’яті з прикладів, щоб поміняли назву назад – немає. Щоб було скасовано рішення. Тож я не вірю в такий розвиток подій», - каже він.

Минулого року сєвєродончанин, заслужений журналіст України, секретар Луганської регіональної організації НСЖУ Семен Перцовський наводив приклад Червонограду на Львівщині. Але цього року Червоноград також перейменували на Шептицький. Також зміниться й назва району. Тепер Червоноградський район стане Шептицьким.

Як це вплине на містян

«На людей це ніяк не вплине. Їм не треба бігти переоформлювати паспорти, документацію на житло. Воно все автоматично відображатиметься при певних операціях», - каже Власенко.

Після остаточного перейменування голова РДА планує повернутися до створення герба району.

«Другий рік ми займаємося питанням герба району. Коли стало питання про перейменування, призупинили, щоб потім не переробляти. Активізуємо з нового року», - зазначив він.

герб

 

Не від річки

Від себе зазначимо, що найпопулярніша версія, чому саме перейменували на Сіверськодонецьк – бо назва походить від ріки. Сіверський Донець. В оману вводить навіть Вікіпедія.

Проте відомий краєзнавець Сергій Каленюк у своїй статті «Топонімічна історія Сєверодонецька» пише, що 9 липня 1947 року Рада Міністрів СРСР прийняла рішення про прискорення будівництва Лисичанського хімкомбінату. Планувалося, що розвертання будівництва призведе до переростання селища Лисхімбуд у місто обласного підпорядкування. А місту потрібно ім᾽я. У довідці про селище при Лисичанському хімкомбінаті голова і секретар виконкому Лисхімбудівської ради депутатів трудящих вказали:

В части названия города, у трудящихся имеется ряд предложений, как-то:

  1.  Донецк
  2.  Красно-Донецк
  3.  Северо-Донецк
  4.  Ново-Лисичанск
  5.  Светлоград

Сєвєродонецьк

«Із п’яти варіантів у трьох присутнє Донецьк. Ця назва тоді ще була вільною, бо сучасний Донецьк у той час називався Сталіно. Тож у Сєверодонецька був шанс стати Донецьком. І це було б мотивовано, адже місто вийшло з Лисичанська, який називали “колискою Донбасу”. Як бачимо, слово “Донецьк” пов᾽язувалося не з назвою річки, а з Донецьким краєм, Донбасом», - зазначає Каленюк.

Позаминулого року в нас вийшла Сергія Каленюка «Прощай, Сєвєродонецьк!», яка наробила певного галасу.

«Я сприймав лише назву Сєверодонецьк (Топонімічна історія Сєверодонецька), бо це місто в Україні, яке мало звучати по-українські, і писатися у відповідності до норм української мови. Я тоді подумав, якщо по суті питання, то у мене місто Сєверодонецьк асоціюється з оазою, тобто з острівцем рослинності біля природної водойми в пустелі. Біля оази не затримуються надовго, відпочили, набралися сил і пішли далі», - зазначав він.

Але вже наприкінці статті він дійшов висновку, що: «Але це вже буде не Сєвєродонецьк і навіть не Сєверодонецьк. Місто матиме українську назву, і це має бути не Новожахів. Назва має бути такою, яка нагадувала б про мрію тих першобудівельників, які починали його зводити, які мріяли про Північнодонецьк чи Світлоград».

Зазначимо, що пропозиція перейменувати Сєвєродонецьк на Сіверськодонецьк звучить не вперше – вона виникла ще у 2015-2016 роках, коли почалася декомунізація. І, якщо свого часу зміна е на є у назві пройшла майже непоміченою, то з того моменту дискусія тільки набирає обертів. Чи поставить крапку у дискусії офіційне перейменування покаже час.