Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини серпня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини серпня

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

«У біг я вкладала весь свій біль, всю свою злобу, думки»: сєвєродончанка започаткувала безкоштовні онлайн-курси з фітнесу

Наші люди: Жителька Сєвєродонецька Тетяна Беленець – фітнес-інструкторка з семирічним стажем. У рідному місті жінка активно розвивалася в улюбленій сфері та пройшла шлях від маленької фітнес-групи до створення цілого простору – власної студії. З початком повномасштабного вторгнення Тетяна разом з чоловіком виїхала у Дніпро. Дівчина розповіла нам про свій спортивний досвід, дорогу з рідного міста якомога далі від вибухів, заняття з Kangoo Jumps, дала рекомендації стосовно харчування та режиму дня при малорухливому способі життя.

Сєвєродончанин Дмитро Прудов розповів про недавній патріотичний мерч та анонсував нову продукцію

Наші люди: Архітектор з Сєвєродонецька Дмитро Прудов нещодавно випустив нові сувеніри – брелоки з патріотичним принтом. Він поділився з нашою редакцією, як вирішив їх створити, чи користуються вони попитом, а також розповів про нову продукцію, яка скоро з’явиться у продажу.

Вадим Водяник про переїзд до Дніпра, релокацію та мрії про повернення

Лідери думок: Після повномасштабного вторгнення росії сєвєродонецький медичний центр «Гіппократ» переїхав вже вдруге. Цього разу – до Дніпра, де працює з травня.
Як відомо, у 2022 році заклад з чистого аркуша розпочав роботу в Івано-Франківську. Вивезти з окупації вдалося лише кілька апаратів. А більшість колективу клініки – лікарі різного профілю, асистенти, медсестри – роз’їхалася по Україні та світу. Як і постійні клієнти.
Днями «Сєвєродонецьк онлайн» побував за новою адресою клініки та розпитав Вадима Водяника про причину переїзду, труднощі релокації, зв’язок із Сєвєродонецьком та професійні плани.

Як Сєвєродонецький Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю продовжує свою роботу в умовах війни

Допомога: Директор Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Сєвєродонецької громади Ольга Степова була вимушена покинути місто у 2022 році через початок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Разом з іншими фахівцями центру вона вірила в те, що покидає дім на декілька днів або тижнів. Саме тому усе обладнання і навіть робочий ноутбук Ольги залишились у Сєвєродонецьку. У розмові з нашими журналістами жінка розповіла, як їй вдалось поновити діяльність реабілітаційного центру дистанційно, які бачить переваги та недоліки онлайн-формату та про майбутні плани після перемоги.

«Сєвєродонецьк онлайн» представив документальний фільм "О, дивний новий дім" про переселенців

Спецпроєкт: На замовлення «Сєвєродонецьк онлайн» та завдяки Media Development Foundation було знято документальний фільм "О, дивний новий дім". Це стрічка про жителів центру для переміщених осіб з Лисичанську та їхню адаптацію до нового дому, де не тільки вони, але й сам гуртожиток стає копією їхнього міста у міграції, зі своєю ієрархією, правилами та жителями. Це історія про те, що саме тримає всіх цих людей, поки вони очікують повернення додому.
Режисер стрічки Богдан Приходько поділився з нами, як виникла ідея, що доводилося змінювати та як вдалося впоратися з емоціями.

Cєвєродонецький фотограф відкрив виставку своїх світлин у Франції 

Наші за кордоном: За підтримки IGLISE PROTESTANTE UNIE DE FRANCE BERGERAC сєвєродонецький фотограф Вячеслав Непран відкрив у французькому місті Бержерак виставку своїх світлин. Вона розповість містянам та гостям Бержерака про життя Луганщини до та під час війни. З жовтня виставку відкриють вже стаціонарно в іншому приміщенні. Про мрію, що збулася, відбір світлин для виставки та майбутні плани Вячеслав розповів нашій редакції.

Директор Луганського українського музично-драматичного театру Олександр Гришков: "Плани є. Вони амбітні" 

Гордість Луганщини: Колективу Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру вже двічі доводиться починати все спочатку. Після 2014 року їм вдалося відродитися у Сєвєродонецьку та завоювати свого глядача. Після повномасштабного вторгнення росії до України 24 лютого минулого року все довелося пережити знов. Театр втратив все – приміщення, матеріально-технічну базу, костюми, декорації. Але зберіг віру в те, що культура – дієва зброя у боротьбі з російськими наративами та ідеологією.
Спочатку колектив виїхав до Дніпра, а з літа минулого року знайшов притулок у Сумах. Відтоді вони ділять приміщення та сцену разом із Сумським національним академічним театром драми та музичної комедії ім. Щепкіна. В інтерв’ю директор театру — художній керівник Олександр Гришков розповів про плани колективу, майбутній театральний сезон, нові вистави, старих друзів та мрії по повернення до Луганщини вже разом з новими людьми, які влилися в театральну родину.

“Хлопчик в трусиках”, або чому путін любить дітей 

Антифейк: росія багато років поширює фейки про Україну. Їхнім джерелом є пропагандистські ресурси, так звані “ЗМІ” окупаційної влади та навіть офіційні органи. Маніпулятивні шпальти майорять "звірствами" українських військових щодо мирних мешканців, зокрема, й дітей. Адже це — одна з улюблених тем для маніпуляцій прибічників путіна.
"Сєвєродонецьк онлайн" продовжує досліджувати ворожі фейки. Сьогодні говоритимемо про те, чому ж росіяни так часто використовують наратив “розіп'ятого хлопчика в трусиках”.

Кадрові зміни та підготовка до "виборів": Хто керує руїнами Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного 


Аналітика: Майже вся Луганська область, за виключенням окремих прифронтових селищ, де точаться бої, вже понад рік під російською окупацією. 8-10 вересня на підконтрольній рф українській території заплановані "вибори" за законами росії. Мерів у рф давно не обирають, за виключенням п'яти найбільших мегаполісів, тож і окупованим містам Луганщини "міських голів", або вірніше, гауляйтерів, просто призначать. Зараз Сєвєродонецьком, Лисичанськом і Рубіжним керують від імені рф колаборанти — "виконувачі обов'язків". Ймовірніше за все, що після незаконних "виборів" ця приставка в.о. зникне, а прізвища залишаться тими самими.
"Сєвєродонецьк онлайн" зібрав усе, що відомо про цих "керманичів": про те, ким вони були до 24 лютого 2022 року, і чи порушені проти них кримінальні справи в Україні. Крім того, проаналізуємо, як протягом року змінилося життя мешканців цих міст, і як насправді відбувається розхвалене російською пропагандою відновлення.

“Іде боротьба не за території”. Лисогор розповів про підтримку культурного фронту Луганщини 

Культура: У Дніпрі 15 серпня урочисто відкрили театральний фестиваль української драматургії "Дніпро. Театр. UA - 2023", під час якого дві свої вистави покаже Луганський обласний український музично-драматичний театр. Фестиваль пройде з 15 по 20 серпня на базі Дніпровського національного академічного українського музично-драматичного театру ім. Шевченка. Окрім, власне, господарів сцени, у ньому візьмуть участь театри з регіонів, якими “прокотилася” війна: Харківський, Донецький (м. Маріуполь), Луганський і два - із Запоріжжя.