Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини жовтня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини жовтня

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

8 місяців відновлення після важкого поранення. Історія прикордонника "Фокса" з Лисичанська

Гордість Луганщини: Гліб Лисицький — захисник з окупованого наразі Лисичанська. Зі своїх 30 років вже 6 він на війні. Повномасштабне вторгнення застало його у Старобільську. Потім же на власні очі він бачив окупацію своєї малої батьківщини, про що досі згадує з болем. Згодом йому довелося повоювати й у сусідній Донеччині, де цьогоріч у січні у Бахмуті він отримав важке поранення. Обличчя Гліба деформоване, а пластини, які раніше встановили на місце розтрощених лицевих кісток, не прижилися. Почався остеомієліт, тобто інфекційне запалення кістки. Гнійні процеси вдалося побороти, а також виконати повторну реконструктивну операцію. За два місяці нові пластини прижилися. Після цього хірурги зробили імплантацію нижньої щелепи, кістку для якої взяли з ребра пацієнта. Після поранення рука Гліба зовсім не рухалась, тому що після загоєння нерв у кінцівці затиснули рубці. Аби його звільнити, хірурги зробили невроліз. Зараз він проходить реабілітацію і його нарешті відпустили додому.
Про боротьбу за своє життя, відновлення, окупацію рідної Луганщини та свої мрії Гліб розповів в інтерв’ю “Сєвєродонецьк онлайн”.

Історія вчительки з Сєвєродонецька Ганни Ципіної, яка повернулася в Україну з Польщі

Наші люди: Вчителька сєвєродонецької Гімназії №4 Ганна Ципіна з початком повномасштабного вторгнення вимушена була виїхати за кордон, а саме – до Польщі. Там вона знайшла роботу за фахом, разом з колегами почала викладати предмети дітям-спортсменам, які виїхали напередодні війни на змагання з футболу та не змогли повернутися додому. Проте за деякий час вона повернулася у рідну країну й наразі мешкає на Хмельниччині. Пані Ганна з 1995 року й по сьогодні працює у сєвєродонецькій Гімназії 4, колектив якої за цей період став для жінки другою родиною. Про особливості навчання онлайн, мотивацію школярів, життя у Польщі та повернення в Україну вона розповіла “Сєвєродонецьк онлайн” напередодні Дня працівників освіти.

Оперували дитину у шахті ліфта під ліхтариком: Історія лікарки-офтальмологині з Сєвєродонецька

Наші люди: Ірина Мерщанська – лікарка-офтальмологиня з Сєвєродонецька. Свій шлях у медицині розпочала зі Старобільського медичного фахового коледжу, згодом навчалася у Луганському державному медичному університеті.
Напередодні Міжнародного дня лікаря, який святкують у перший понеділок жовтня, Ірина розповіла “Сєвєродонецьк онлайн” про діяльність у місті після початку повномасштабного вторгнення, про операцію дитині у шахті ліфта під обстрілами та про своє життя після виїзду з рідного краю.

“Комфорт Оптика”: з Сєвєродонецька у Київ. Як подружжя сєвєродончан відновило справу життя у столиці

Наші люди: Сєвєродончани Олена та Ігор Дрокіни ледь не все подружнє життя, а це понад 30 років, забезпечували містян окулярами й лінзами. Перед повномасштабним вторгненням вони мали дві оптики у Сєвєродонецьку, стале життя та гарну репутацію. У лютому 2022 року, як і більшості сєвєродончан, їм довелося все залишити. Рік тому Олена та Ігор ризикнули та відкрили бізнес у Києві. Про те, як їм це вдалося, з якими складнощами довелося зіштовхнутися та про мрії повернутися вони розповіли нашій редакції.

Гроші не пахнуть. Скільки у рф платять за створення фейків про Україну

Аналітика: У росії акціонерна некомерційна організація "Діалог", яка відповідає за присутність державних органів та чиновників у соцмережах, від початку війни в Україні генерувала фейки про Україну та ЗСУ. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував, що відомо про ці бізнес-маніпуляції та скільки грошей платять у рф за пропаганду.

Речі, що гріють душу й тіло: історія в'язальниці-волонтерки з Сєвєродонецька

Наші люди: Сєвєродончанка Вікторія Кунченко – волонтерка БФ «Чарівниці добра». Осередку, де зібралися ті, хто полюбляє в'язати та має бажання допомагати тим, хто цього потребує. Фонд проводить збори та передає в'язані речі у дитячі будинки, інтернати, будинки для людей похилого віку, шпиталі та на передову. Пані Вікторія розповіла “Сєвєродонецьк онлайн” про вимушений переїзд у столицю, пристосування до нового життя, волонтерську діяльність та улюблене хобі, які врятували від стресу та дали можливість рухатися далі, творити добро та підтримувати інших.

«Мрія у мене одна – повернутися в європейське місто Сєвєродонецьк», - заступник командира роти полку «Цунамі»

Гордість Луганщини: Заступник командира роти полку «Цунамі» об’єднаної штурмової бригади «Лють», сєвєродончанин Олег одразу після повномасштабного вторгнення став на захист свого рідного міста. Для нього війна не настала у 2022 році, адже з 2014-го він пройшов непростий шлях, щоб втілити свою мрію — стати спецпризначенцем. Що росія нападе на Україну — він відчував завжди, тож готувався заздалегідь, набираючись знань та досвіду. Тепер же він мріє не просто повернутися до рідного Сєвєродонецька, знаючи, що зробив все для Перемоги, а й не допустити повторення таких подій у майбутньому.
Про свій шлях, перший штурмовий досвід, бої у Кліщіївці Олег розповів «Сєвєродонецьк онлайн».

Учні Соловйова та Кисельова: Які місцеві пропагандисти багато років "продають" Луганщині "русскій мір"

Аналітика: Пропагандистські проросійські ЗМІ на Луганщині в цілому та пропагандисти зокрема з'явилися точно не у 2014 році й, тим більше не у 2022-му. Багато хто з них відзначився ще з часів Помаранчевої революції й впливу на регіон проросійської Партії регіонів, коли областю ширилася маячня про "помаранчеву чуму", "фашиста-Ющенка", "бандерівців" і плекалися наративи про "розкол України на Захід і Схід" і про "сорти українців".
Ці люди й досі називають себе журналістами, але насправді вже багато років є сіячами цієї війни та одними з відповідальних за неї.
"Сєвєродонецьк онлайн" розповідає, звідки "ростуть ноги" у російської пропаганди на Луганщині та нагадує про тих, хто започаткував її й хто зараз до неї причетний.

“Я людина, яка живе роботою”: стоматологиня з Сєвєродонецька відновила практику у Києві

Наші люди: Оксана Терент'єва працювала лікаркою-стоматологинею у Сєвєродонецьку майже десять років у клініці по вулиці Курчатова. За цей час до неї ходило дуже багато пацієнтів, а запис був на два-три місяці наперед. Жінка мріяла відкрити власну практику, але повномасштабне вторгнення зруйнувало усі плани: разом з чоловіком та маленькою донькою їм довелося залишити місто.
Про шлях, який вона пройшла до відновлення практики у Києві, складнощі на новому місці та майбутні плани Оксана розповіла нашому виданню.