МОН скасувало наказ щодо відмови від дистанційного навчання

МОН скасувало наказ щодо відмови від дистанційного навчання

Міністерство освіти і науки України затвердило наказ № 1112 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні». Наказ №850 скасували.

Про це повідомляє МОН.

Новий документ, як вважають у МОН, визначає умови для повернення якомога більшої кількості учнів до очного навчання за наявності укриттів та вимоги для функціонування дистанційних класів. А також створює можливості для задоволення індивідуальних потреб учнів різних категорій: внутрішньо переміщених внаслідок війни, тих, що перебувають за кордоном, на ТОТ тощо.

Усі зміни впровадять з 1 вересня 2025 року. Проте якщо області готові до імплементації окремих компонентів з цього навчального року, то можуть їх розпочинати.

Для повернення до очної/змішаної освіти потрібно кілька умов:

  • наявність укриття в школі або на відстані не більше ніж 500 метрів від нього;
  • матеріально-технічне забезпечення, достатнє для організації змішаного навчання;
  • для областей: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської (крім тимчасово окупованих територій) — рішення ради оборони області або розпорядження керівника ОВА, рішення педагогічної ради щодо виведення учнів на очне навчання.

Також у МОН заявили, що дистанційні школи та класи продовжуватимуть працювати.

Для організації дистанційного навчання в закладі освіти мають бути сформовані дистанційні класи:

  • щонайменше один клас на паралелі для всіх років навчання: з 1 до 9 або з 5 до 11 класу (або з 8 до 11 для ліцеїв);

Як формуватиметься навчальний план дистанційних класів:

  • для учнів в Україні — за повною освітньою програмою;
  • для учнів за кордоном — навчання за скороченою освітньою програмою:українознавчий компонент і перезарахування оцінок з інших предметів, які вивчались в школі за кордоном.

Навчання переміщених дітей за місцем перебування

Діти, які були переміщені внаслідок російської агресії, з 1 вересня 2025 року навчатимуться очно у школах за місцем свого фактичного перебування. Покрокова інструкція, як перевести учня в іншу школу, — за посиланням.

Проте вимушено переміщені діти можуть упродовж 2024/2025 навчального року вчитись у своїх дистанційних класах, навіть якщо за місцем їхнього перебування є місця в школах з очним навчанням.

Як навчатимуться учні на ТОТ

Учні, які проживають на тимчасово окупованій території України, зможуть продовжити навчатися в дистанційних класах, якщо це дозволяє безпекова ситуація. Оцінку безпечності ситуації робитимуть учителі та батьки дитини.

Також учні на ТОТ можуть перейти на індивідуальну форму навчання (педагогічний патронаж) із застосуванням дистанційних технологій. МОН надасть рекомендації щодо роботи за педагогічним патронажем і приклад індивідуального розкладу.

Нагадаємо, навчання у школі за місцем фактичного перебування буде обов'язковим для дітей-переселенців з 1 вересня 2025 року.

Раніше луганські громади виступили проти наказу МОН про нові умови навчання.

У чому проблема наказу № 850

Згідно з наказом МОН № 850 діти-ВПО втрачають можливість дистанційно навчатись у школах своїх громад, а натомість повинні будуть здобувати освіту за новим місцем проживання. Своєю чергою учні, які проживають в окупації, зможуть продовжувати навчання в українських школах виключно за індивідуальною формою.

На сайті Кабміну зареєстрували електронну петицію щодо скасування наказу. За дві доби вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Коментуючи наказ, у МОН заявили, що дистанційна освіта не може бути довгостроковою стратегією. У Мінреінтеграції додали, що наказ МОН щодо загальної середньої освіти допрацюють, враховуючи потреби учнів на ТОТ.

Водночас парламентська ТСК виступила за збереження права дітей-ВПО на вибір форми навчання.

Пізніше нардеп Павло Сушко, який взяв участь у першому засіданні робочої групи з питань удосконалення наказу, розкритикував зміни, запропоновані МОН. Він заявив, що вони не усувають недоліки попереднього варіанту.

Також Рада ВПО при Луганській обласній військовій адміністрації готує офіційне звернення до відповідних центральних органів влади щодо наказу Міністерства освіти і науки України № 850 щодо дистанційної освіти.