“Сєвєродонецьк онлайн”: рік роботи у новому форматі

“Сєвєродонецьк онлайн”: рік роботи у новому форматі

Повномасштабне російське вторгнення змінило долю багатьох людей. Тисячі наших співгромадян стали вимушеними переселенцями й покинули свої будинки. Не виключенням стали й підприємства, державні установи, лікарні, школи та ЗМІ Луганщини. Колектив “Сєвєродонецьк онлайн” також виїхав за межі області. 27 червня минулого року редакція запрацювала у новому складі та форматі завдяки підтримці Media Development Foundation. Сьогодні хочемо розповісти своїм читачам, що саме ми запровадили, від чого відмовилися та чим плануємо займатися у майбутньому.

За рік роботи під час війни ми зробили понад чотири тисячі публікацій, написали понад 200 ексклюзивів, серед яких інтерв’ю, історії людей, аналітичні матеріали, антифейки, пояснювальні матеріали тощо.

“Сєвєродонецьк онлайн” створив унікальну мапу для переселенців "Луганщина живе", де зібрана інформація про медзаклади, гуманітарні хаби, релокований бізнес та просто жителів Луганщини. Карта постійно оновлюється, адже кожен може поділитись своєю історією, яку ми оперативно внесемо на карту.

Ще одним нововведенням стали відео матеріали, також ми активно просуваємо свої соцмережі. Ви можете приєднатися до нас у Telegram, Facebook, Instagram та Twitter.

Змінився й колектив редакції “Сєвєродонецьк онлайн”.

Загальні зміни

До повномасштабного російського вторгнення “Сєвєродонецьк онлайн” був найвідомішим рупором однойменного міста. Сайт був створений у далекому 1998 році. Буквально все, що стосувалося Сєвєродонецька, можна було знайти у нас. Люди читали новини й статті про місто, користувалися каталогом підприємств, дивилися оголошення, відео з камер спостереження, прогноз погоди та просто спілкувалися.

Через війну більшість сєвєродончан виїхали з міста, але усім необхідна була інформаційна допомога: як влаштуватися на новому місці, зареєструватися, отримати гуманітарну чи юридичну допомогу або медичні послуги. Тож ми почали писати й надавати людям такі дані. Звісно, що ми по крихтах збираємо й публікуємо новини про наш рідний Сєвєродонецьк, адже, як і у більшості місцевих мешканців, у нас болить душа за місто. Сєвєродонецьк став рідним і для тієї частини нашого колективу, яка прожила там не все своє життя, а оселилася у місті після початку російської агресії у 2014 році.

Сьогодні, у ці важкі часи, нас підтримала організація Media Development Foundation (MDF), завдяки чому ми мали можливість відвідувати різноманітні тренінги та опановувати нові методи роботи, за що ми безмежно вдячні.

MDF цитували слова засновника “Сєвєродонецьк онлайн” Андрія Нідченка, який розповів про співпрацю у рамках проєкту "Екстрений фонд порятунку регіональних медіа" та вдалий досвід переформатування сайту з міського порталу до онлайн-медіа з унікальним контентом завдяки підтримці організації. 

Наші публікації

Наші читачі знають, що ми розповідаємо про життя переселенців, публікуємо корисну інформацію щодо можливостей для наших земляків у різних регіонах України.

Але серед тисяч публікацій хотілося б навести невеличку статистику: за рік роботи у новому форматі відвідувачам нашого сайту найцікавішими були теми хроніки окупації й життя Сєвєродонецька, можливого повернення до міста, особисті історії місцевих жителів та приклади успіхів релокації сєвєродонецького бізнесу у різних областях України.

ТОП-10 публікацій

  1. Звільнення Луганщини. Чому піднявся інформаційний вибух 
  2. "Тиша, як у Чорнобилі", - розповідь сєвєродончанки, що побувала у рідному місті 
  3. Сергій Каленюк: "Прощай, Сєвєродонецьк!"
  4. "Східний": "Коли весь світ зможе побачити шурфи шахт довкола Кадіївки, то всім остаточно стане ясно, з яким злом вони весь час мали справу" 
  5. Роман Власенко: "Від нашого креативу залежатиме – чи повернуться на Луганщину люди" 
  6. Чи переживе Сєвєродонецьк зиму? 
  7. “Вона була людиною, професіоналом, патріотом, героєм”. Сєвєродонецькі журналісти про прикордонницю Нелю Доценко 
  8. “Сєвєродонецьк онлайн” створив унікальну мапу для ВПО "Луганщина живе" 
  9. "Після перемоги не може бути "лагідної" українізації, ми бачили до чого це призводить". Як підприємець з Луганська став боронити кордони України 
  10. Розбираємо чергову "сенсацію" про дитячий "терористичний" табір під Сєвєродонецьком 

Колектив редакції

За рік роботи змінився й колектив “Сєвєродонецьк онлайн”. Наразі тут працюють редакторка Яна Мостова, комунікаційниця та журналістка Катерина Горячко, журналістка Анастасія Брюханова, СММ спеціаліст Микола Кордов, а також засновник ресурсу Андрій Нідченко, який одночасно є натхненником, комунікативним та грантовим менеджером, а також адміністратором сайту.

  

Андрій Нідченко: ”Вже рік, як б'ється серце оновленої редакції "Сєвєродонецьк онлайн". Неймовірно вдячний колективу Media Development Foundation та активним нашим журналістам, які долучились до створення нової редакції й віддано працюють над розвитком сучасного онлайн-медіа міста. Попри те, що наше місто в окупації, ми продовжуємо розповідати про Сєвєродонецьк та сєвєродончан, тому що де б ми не були зараз, ми залишаємося сєвєродончанами та віримо, що повернемось у наше рідне місто після перемоги”.

  

Яна Мостова: “Складно робити гарний інформаційний ресурс про місто, яке наразі окуповане. Але це виклик, і наразі ми його прийняли. Інформацію звідти ми збираємо по крихтах. Проте ми маємо за мету об’єднати наших містян, стати тим острівцем дому, який нам всім потрібен. Його голосом та рупором. Щоб, пройшовши найскладніші та найтемніші часи, знов писати про досягнення та відбудову Сєвєродонецька. Це не рідне для мене місто за паспортом, але це місто моєї душі. За 8 років, які я прожила там після окупації Луганська, я зібрала колекцію найприємніших та найтепліших спогадів. Там я була щаслива, попри все. І, дивлячись на історії сєвєродончан, які ми писали протягом цього року, коли ми плакали разом з героями, згадуючи наше життя, я впевнена – все ще буде!”

  

Катерина Горячко: “Для мене Сєвєродонецьк онлайн – це місточок, який дає надію, що Луганщина збереже своїх людей та всі ми обов'язково повернемося додому. Це така зона комфорту, яку не хочеться втрачати. Кожен день я пишу про досягнення, переживання, мрії нашої громади. Це дає ресурс не втрачати сили. Для мене – це не просто герої статей, це – герої мого життя”.

Анастасія Брюханова: “Я – двічі переселенка, Сєвєродонецьк став для мене рідною домівкою з 2016 року, тож з радістю приєдналася до колективу редакції “Сєвєродонецьк онлайн”. Вірю, що місто скоро дочекається деокупації й ми писатимемо тільки позитивні матеріали, чим радуватимемо наших читачів”.

Микола Кордов: “Сєвєродонецьк став для мене другим домом, я приїхав туди навчатися з іншого району нашої області. Там і залишився, але через війну покинув місто. Працювати з "Сєвєродонецьк онлайн" – це, напевно, найкраще, що може бути для людини моєї професії. Я знаю наших людей, знаю, що їм цікаво, знаю, як вони реагуватимуть на ту чи іншу публікацію або новину. Саме тому зараз всі медіа – ресурси нашого видання розвиваються й дуже швидко набирають обертів. Моя задача дуже проста. Я маю зробити так, щоб всі новини, всю інформацію про Сєвєродонецьк та регіон побачили всі вимушені переселенці з усіх куточків нашої країни”.

Нещодавно колектив покинув наш колега Євген Тетяничко – він вступив до лав ЗСУ, щоб захищати українців не тільки в інформаційній сфері. Ми пишаємося його вчинком й бажаємо тільки перемоги.

  

Євген Тетяничко: “Коли я подавав резюме на посаду в "Сєвєродонецьк онлайн", не міг уявити, що це видання в такий короткий термін приверне до себе увагу, здобуде визнання та підтримку. Спочатку було важко. А потім – ще важче. Ми навчалися, експериментували, знаходили свій формат та власне бачення. Збирали та розповідали історії земляків, знімали та монтували перші інтерв'ю, розганяли соцмережі, випробовували свої сили в "аналітиці" й розвінчували фейки. Згодом ми набули такого професіоналізму, що змогли дозволити собі вихідні. Унікальність нашої редакції полягає в тому, що ми жодного разу не бачились та не працювали вживу. Доля розкидала нас різними країнами та містами. Але ми завжди знаходили порозуміння, допомагали та підтримували один одного. За рік роботи редакції до команди "Сєвєродонецьк онлайн" приєднались нові автори зі своїм стилем, ідеями та проєктами. Тому я вважаю, що наше медіа чекає велике майбутнє. Сподіваюся, після перемоги ми ще попрацюємо разом, розповімо про відновлення рідного Сєвєродонецька та покажемо його відбудову”.

Наші плани

Редакція “Сєвєродонецьк онлайн” продовжує працювати заради наших читачів – нам дуже важливо розуміти, що інформаційна підтримка з нашого боку потрібна мешканцям Луганщини. Ми бачимо зворотній зв’язок й це – головний показник нашої роботи. Саме тому ми прагнемо зробити все, що є у наших силах задля покращення життя усіх наших земляків, бо, як ми знаємо, – кожен воює на своєму фронті. Тож ми не зупиняємося, продовжуємо працювати на благо суспільства й тримати інформаційний стрій.

Ми дуже чекаємо на початок деокупації Луганщини, щоб першими повідомляти читачів про гарні новини, і, звісно, віримо у повернення до Сєвєродонецька найближчим часом.

Якщо ви хочете підтримати редакцію, залишаємо реквізити.

Найменування отримувача: ГО СЄВЄРОДОНЕЦЬК ОНЛАЙН
Код одержувача: 44667107
Рахунок отримувача у форматі IBAN: UA313052990000026006031805936
Назва банку: АТ КБ «ПриватБанк»
Призначення: Безповоротна фінансова допомога
У приват 24: Сервіси - Перекази - За реквізитами