Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини вересня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини вересня

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Директорка Ліцею "КОЛЕГІУМ" Людмила Свергунова: "Дітей цьогоріч ми набрали навіть більше"

Наші люди: Ліцей “КОЛЕГІУМ” міста Сєвєродонецька — один із найстаріших та найкращих освітніх закладів на Луганщині. У 2022 році ліцей розділив трагічну долю міста. З першими пострілами ворожої техніки навчання в його стінах припинилось і продовжилось лише за кілька місяців у дистанційному форматі.Директорка Ліцею “КОЛЕГІУМ” Людмила Свергунова, яка займає цю посаду з 2014 року, дуже болісно, до сліз сприймає питання про нинішній стан освітнього закладу. Але в цілому тримається бадьоро: адже життя продовжується, як і освітній процес. «Сєвєродонецьк онлайн» поговорив з пані Людмилою про те, як заклад пережив перші місяці війни та налагодив роботу в евакуації, а також про новий навчальний рік.

"Ідентифікація для ВПО, які покинули свої домівки до лютого 2022 року, є дещо дискримінаційним моментом", - правозахисниця

Важливо: Влітку цього року повідомили про те, що з 1 вересня Ощадбанк поновлює проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів та одержувачів соціальної (адресної) допомоги з числа внутрішньо переміщених осіб. Потім банк тимчасово припинив проведення фізичної ідентифікації ВПО, а пізніше Уряд продовжив строки для неї. Ці рішення заплутали людей та привели до непорозуміння. Напередодні 1 вересня ми розібралися, що відомо на сьогодні, який дискримінаційний момент є в цих рішеннях та до чого готуватися ВПО.

Чи можливо відновити Паркове та Чисте озера у Сєвєродонецьку

Про Сєвєродонецьк: Нещодавно мережею почала ширитися інформація про те, що Паркове озеро в окупованому Сєвєродонецьку пересихає. Днями з’явилося відео, на якому видно, що від водойми нічого не залишилося. Наша редакція вирішила розібратися у ситуації та дізнатися, чи можливе відновлення сєвєродонецьких озер.

«Ми виїжджали колоною з трьох машин, під гуркіт вибухів», - масажистка з Сєвєродонецька Ірина Єрмоленко

Наші люди: Ірина Єрмоленко – масажистка з чотирнадцятирічним стажем. Сама жінка родом з Луганська, але з 2014 року й до початку повномасштабного вторгнення будувала своє життя у Сєвєродонецьку. Там Ірина відкрила власний масажний кабінет, знайшла своїх клієнтів та продовжувала розвиток в улюбленій сфері. "Сєвєродонецьк онлайн" поспілкувався з Іриною про її професійний шлях, нове життя після вимушеного переїзду, а також про особливості масажу, тейпування, протипоказання і правильні відчуття після процедур.

"Хороший рускій" - хто він? 

Аналітика: За час повномасштабного вторгнення країна-агресорка почала з новою силою просувати наративи “хороший рускій”, "винен лише путін". З якою метою загарбники намагаються нівелювати вину всього російського народу та чи є це черговим етапом інформаційної війни — розбиралася наша редакція

Порушення Женевської конвенції та осуд світу. Розбираймо наслідки псевдовиборів 

 

Важливо: На окупованій Луганщині завершилися десятиденні вибори депутатів "народної ради" (регіонального парламенту) та 565 депутатів представницьких органів влади всіх 28 муніципальних утворень. У самопроголошеній «лнр» окупанти вже порахували 100% протоколів. На «виборах» депутатів Луганської міської ради партія «Єдина росія» набрала 74,42%, ЛДПР – 9,01%, КПРФ – 8,29%, партія «Справедлива росія – Патріоти – За правду» – 5,35%, за партію "Нові люди" проголосувало 1,62% виборців
Очільник Луганської області Артем Лисогор каже про понад 72,53 % явки. Окупанти звітують, що на виборах явка до міської ради Луганська становила 68,21%.
Звісно, що дані вибори не визнала ані Україна, ані світ. З радником з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павлом Романюком ми розібрали наслідки цих псевдовиборів для України, порушення Женевської конвенції та сприйняття світом.

80-річчя Луганської обласної філармонії. Як сьогодні живе колектив 

Культура: 30 вересня та 1 жовтня для львів’ян, гостей міста та переселенців з Луганської області Академічний симфонічний оркестр презентує святковий концерт з нагоди 80-річчя Луганської обласної філармонії. Свій ювілей музиканти святкують не вдома, проте в колі своїх. Концерт має показати різні періоди у житті оркестру, у ньому беруть участь знакові для колективу особистості. Диригуватимуть Іван Остапович та Назар Яцків. Про те, як минув цей рік, майбутній ювілей, відтік музикантів з України та розвиток культури «Сєвєродонецьк онлайн» розповів директор Луганської обласної філармонії, Заслужений артист України Ігор Шаповалов.

«У нас пріоритет такий: ми гуртуємо своїх», - Ганна Рясна 


Наші люди: Громадська активістка, волонтерка, менеджерка культурних та соціальних проєктів — Ганну Рясну в Лисичанську та сусідніх містах багато хто знає саме за цими напрямками її роботи. Вже понад 10 років разом з однодумцями вона займається розвитком молодіжної політики. Незадовго до повномасштабного вторгнення очолила обласну молодіжну раду та Центр підтримки молодіжних ініціатив. Влітку 2022 року команда Ганни відкрила шелтер для переселенців. А згодом — повноцінно відновила роботу молодіжної ради та Центру, який зараз має ресурсні бази у Дніпрі, Ворохті та Чернівцях. “Сєвєродонецьк онлайн” поговорив із Ганною про діяльність у Дніпрі та стан всіх започаткованих проєктів.

Які династії луганських колаборантів балотуються на російських виборах у "лнр"

Аналітика: ЦВК росії готувалися до "виборів" 8-10 вересня на окупованих українських територіях. У прифронтових районах "вибори" почалися ще раніше - з 2 вересня. Їх проводять начебто за російськими законами, але з незвичними навіть для рф особливостями. По-перше, вибори розтягуються фактично на кілька днів, по-друге, виборцям дозволено голосувати за будь-якими документами, навіть за водійськими правами через те, що не всі отримали паспорт рф. По-третє, щоб дізнатися список кандидатів, треба дуже постаратися. Списки кандидатів у "ради" окупованих українських територіях публікувати взагалі не збиралися. В останні дні все ж таки частково опублікували, але знайти їх на сайті ЦВК рф непросто через незручний інтерфейс. Видання "Важливі історії" разом із Conflict Intelligence Team (CIT) заархівували списки кандидатів і завдяки цьому "Сєвєродонецьк онлайн" передивився, хто ж намагається потрапити у владу на окупованій Луганщині, а саме - у "народну раду "лнр".

Провалена паспортизація та намальована явка. Що показують псевдовибори на Луганщині

Аналітика: 8 вересня, розпочалися вибори на окупованих росією територіях. На Луганщині обиратимуть 50 депутатів "народної ради" (регіонального парламенту) та 565 депутатів представницьких органів влади всіх 28 муніципальних утворень. Відкрилося нібито 400 дільниць. У голосуванні вже взяв участь гауляйтер окупованої Луганщини Леонід Пасічник, заступники голови "уряду" "лнр" та керівники "міністерств", "мер" Сєвєродонецька Микола Моргунов. Однак у прифронтових районах вибори стартували ще раніше – вже з 2 вересня. Цього разу окупанти, здається, перемудрили навіть самих себе, щоб показати результат. Бо саме цей передвиборчий ажіотаж виявив "проколи" та проблеми, які ми розібрали.

Кого кремль привіз спостерігати за “виборами” на окупованій Луганщині

Аналітика: У самопроголошеній «лнр» добігають кінця «вибори», на яких жителям Луганщини окупанти пропонують обрати муніципальних «депутатів» та представників «народної ради». Голосування, побоюючись низької явки, розтягнули майже на тиждень. Воно проходить із численними порушеннями, які неприйнятні у більшості демократичних країн світу. Найперше та найобурливіше - голосування під дулами автоматів. Під приводом турботи про безпеку, членів комісій на окупованих територіях супроводжують люди у камуфляжі зі зброєю в руках. Окупаційні ресурси опублікували вже не одне фото та відео, де це чітко зафіксовано. Однак особи, яких росія запросила на окуповані українські території в якості іноземних спостерігачів, хором стверджують, що процес організований “за високими стандартами”. Щоб розібратися у рівні експертності цих людей, “Сєвєродонецьк онлайн” зібрав інформацію про них.