Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" з 1 по 15 березня

Найяскравіші історії

Редакція «Сєвєродонецьк онлайн» продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне - нагадати: хоч ми й були змушені покинути нашу домівку й оселитися в різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Зеленський нагородив командира роти батальйону “Айдар” з Сєвєродонецька Олександра “Хука”

Олександр Коваленко Хук

Наші герої: 33-річний військовослужбовець Збройних сил України Олександр Коваленко, позивний “Хук”, став відомим в медіапросторі через численні публікації відео своїх танців на лінії фронту зі зброєю та в повній амуніції. Для багатьох сєвєродончан чоловік - гордість громади. Його пости в інстаграмі та фейсбуці збирають тисячі лайків та схвальних коментарів. 10 березня Президент України Володимир Зеленський нагородив командира роти 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар" лейтенанта Олександра Коваленка орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня. Більше про видатного земляка можна прочитати в нашому матеріалі.

Волонтерка Ольга Жидкова: "Сєвєродонецьк гідний стати столицею нової, звільненої Луганщини"

Ольга Жидкова

Приклад стійкості: Ольга Жидкова – відома луганська волонтерка. Забезпечення гідного життя людям похилого віку, купівля речей для військових, розпис пряників, консервація для ЗСУ, розіграші, проєкти – здається, їй підвладне все. Друзі жартують, що якби волонтерці можна було купувати зброю – то вона б це робила. 4 місяці тому на фронті загинув брат Ольги, відомий вчений, підприємець, громадський діяч Андрій Жидков. Але попри все жінка продовжує активно допомагати військовим та наближати перемогу. Свою історію волонтерка розповіла нашій редакції.

Володимир Мартинов: «У рідному Новоайдарі опір окупантам не тільки був, він триває й досі»

Володимир Мартинов новоайдарщина

Важливі свідчення: 2 березня минулого року Новоайдар та Старобільськ зайняла російська армія, яка після попрямувала у східному напрямку та наблизилися до Сєвєродонецька. Журналіст Володимир Мартинов пережив окупацію у рідному Новоайдарі. Свою історію він розповів через нас.

Роман Козодой: "Коли почалась війна, у нас було три плани й вони всі спрацювали"

Козодой

Допомога громаді: Роман Козодой - засновник громадської організації “Добро Лисичанськ”, яка з перших днів повномасштабного вторгнення почала активно допомагати жителям Лисичанська, а згодом - Рубіжного та Сєвєродонецька. У перший місяць війни у своєму штабі волонтери надавали допомогу шестистам людям на день, бо були чи не єдиною громадською організацією у районі “ГТВ”, яка заздалегідь підготувалася до загострення ситуації на Донбасі. Команда ГО “Добро Лисичанськ” перебувала у місті до червня, неодноразово потрапляла під обстріли, на власні очі бачила, як російські окупанти руйнували місто. Спогади про початок повномасштабного вторгнення рф в Україну, допомогу людям та обстріли Лисичанська читайте в нашому матеріалі.

«Вони відкриваються для спілкування, починають вірити в себе». Переселенка проводить арттерапію для поранених та допомагає фронту

Історія евакуації: «Ми вискочили по команді «бігом» на вулицю, одягали куртки у під'їзді. На той час було -18. У нас з собою – ні речей, ні документів, тільки паспорт і свідоцтво про народження дитини. Не було можливості навіть тривожні валізи, що стояли зібраними, взяти», – це спогади рубіжанки Олени Хмельницької про евакуацію з рідного міста 13 березня. Попереду родину очікувала довга дорога: Рубіжне-Лисичанськ-Краматорськ-Тернопільщина. Сьогодні педагогиня з 35-річним стажем перебуває у Тернополі, працює у Рубіжанському центрі туризму та краєзнавства. Вдень пані Олена займається роботою і волонтерською діяльністю, а вночі – майструє стилізованих ляльок.

«Війна – дуже різна, і мені здається, що ми це зафіксували»

Слава Бо

Спротив окупантам: Луганчанин В’ячеслав Бондаренко, він же відомий як Слава Бо, до початку війни у 2014 році успішно працював журналістом у рідному місті. Потім проросійські бойовики полонили чоловіка під час виконання редакційного завдання, катували, але згодом вдалося досягти його звільнення. Після цих подій В’ячеслав евакуювався до Києва. Вже у столиці він заснував та створив друкований журнал про культуру Донбасу «+/-Нескінченність». Так зване «міністерство освіти та науки лнр» додало перший випуск журналу у свій «чорний список», як літературу «екстремістського характеру». Ми поговорили з В’ячеславом Бондаренко про нюанси підготовки третього номера в Києві під час початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року, пошук авторів з усієї країни та творчість українських бійців на передовій.


«Ти ж не візьмеш усе життя у багажник»: сєвєродончанка про розставання з рідним містом, улюблену справу та адаптацію на Хмельниччині

Аскерова

Вірність своїй справі: Яна Аскєрова – візажист і бровист з Сєвєродонецька. За освітою хімік. В індустрію краси прийшла під час декрету з другою дитиною.
Весільний, денний, вечірній макіяж, довготривала укладка та фарбування брів – цим всім перелік її послуг не обмежується. Окрім створення краси на обличчі, жінка ще й охоче ділиться своїми знаннями з іншими, проводить індивідуальні та групові майстер-класи. Сьогодні жінка перебуває на Хмельниччині, де продовжує свою бьюті-справу. Яна розповіла нам про своє захоплення, яке переросло в професійну діяльність, про вимушений виїзд з Сєвєродонецька після 24 лютого, адаптацію у новому місті та відновлення роботи.

Тут ви також можете читати та дивитися Сєвєродонецьк онлайн: facebook, instagram, telegram.