Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" з 17 по 31 травня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" з 17 по 31 травня

Редакція «Сєвєродонецьк онлайн» продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

“Наша молодь має бути обізнаною, стійкою заради перемоги, деокупації наших територій”, - Лоліта Глотова

Наші люди: Лоліта Глотова — двічі переселенка. У 2014-му році окупанти змусили її виїхати з рідного Алчевська, а у 2022-му - з Лисичанська. Зараз вона працює в Дніпрі з земляками з Луганщини в обласному центрі молодіжних ініціатив та соціальних досліджень. Також Лоліта — освітня консультантка в рамках проєкту “НУМО” (Національне українське молодіжне об’єднання). Дівчина розповіла нашим журналістам, як виїхала з Лисичанська, що зараз хвилює молодь ВПО та як стати корисним для суспільства.

Як Сєвєродонецьк святкував День вишиванки до початку війни (ФОТО, ВІДЕО)

Про Сєвєродонецьк: Українці щороку у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Це свято започаткувала у 2006 році студентка Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Леся Воронюк. Відтоді у кожному місті проводять різноманітні заходи, присвячені Дню вишиванки. Наша редакція вирішила згадати, як Сєвєродонецьк відзначав це свято до початку повномасштабного російського вторгнення.

Психологиня Анна Лічман про повернення до Сєвєродонецька: "Це моя найголовніша медитація"

Допомога: Сєвєродончанка Анна Лічман — психологиня, кінезіологиня, психотерапевтка. У місті вона мала студію, де проводила різноманітні майстер-класи, арттерапію та інші заходи. Створила підтримуюче коло для жінок. Її діяльність приваблювала не тільки містян та жителів області – до Сєвєродонецька приїжджали з різних міст, у тому числі – столиці. Анна брала участь у проведенні фестивалів розвитку особистості на Луганщині. Має багато подяк за вклад у розвиток міста.
Проте 24 лютого минулого року перекреслило подальші плани. Але жінка за цей час не припинила своєї головної місії – допомагати людям. Про цей рік, психологічну допомогу військовим та переселенцям, мрії про повернення Анна розповіла «Сєвєродонецьк онлайн».

Голова об’єднання українців у Польщі: " Ми не встигали сортувати принесене та завантажувати все це на транспорт, який їхав до вас"

Наші закордоном: Мирослав Скірка - голова об’єднання українців у Польщі. Ми зустрілись з ним у Варшаві, де він погодився на невеличке інтерв’ю. Говорили про те, як почувають себе українці, які проживають на території Польщі.
Також Мирослав Скірка розповів про те, як українська громада у Польщі допомагає Збройним силам України.

Війна підкосила здоров'я, та не характер: фотографиня з Сєвєродонецька про нове життя в Ужгороді

Наші люди: Сєвєродончанка Дар'я Наумова понад 10 років займається фотографією. У рідному місті відкрила власну фотостудію, стіни якої завжди радо приймали людей з Сєвєродонецька та регіону. Дар'я організовувала тематичні фото дні, створювала випускні альбоми, розвивалася у своїй сфері та впевнено крокувала вперед. Однак після початку повномасштабного вторгнення родина фотографині була вимушена прощатися зі звичним життям. Обстріли, дорога з «пекла», проблеми зі здоров'ям, адаптація та відновлення зйомок – про все це Дар'я розповіла в інтерв'ю.

Українські волонтери: чому вони з'явилися і як до них приєднатися

Волонтерство: 2022-й рік та повномасштабне вторгнення росії 24-го лютого можна назвати фурором українського волонтерства. Сотні тисяч громадян приєдналися до волонтерського руху. Всі — від малечі до літніх людей, наближають своїми силами перемогу країни. В нашому повсякденному житті з’явилися нові слова та вирази: “донатити”, “байрактарити”, “затридні” - всі вони наслідки великого українського спротиву російській агресії. А благодійники стали величезною рушійною силою, ознакою громадянської свідомості суспільства та впливовими персонами, які змінюють світ. “Сєвєродонецьк онлайн” дослідив це питання: ми поговорили з українськими волонтерами, склали список організацій, до яких можна долучитися, а також поцікавилися історією виникнення цього руху в нашій країні.

Засновниця "Літа в баночці" Тетяна Рузанова про життя у Чехії, відновлення своєї справи та повернення

Наші люди: Початок історії власної справи з виготовлення авторського варення «Літо в баночці» припадає на 2019 рік. Сєвєродончанка Тетяна Рузанова брала участь у різноманітних виставках, з'являлася на телебаченні. ЇЇ продукцію замовляли по Україні та у Польщу. Варення, конфітюри, джеми, мармелади відрізнялися не тільки смаками (а вони доволі незвичні – «Шампанське з ананасом», «Полуниця у рожевому шампанському», конфітюр з печериць), а й методом приготування. Майстриня додає менше цукру, не використовує домішок. Після повномасштабного вторгнення жінка виїхала до Чехії. Вона продовжує займатися улюбленою справою у місті Млада Болеслав. Про чеський побут, смаки європейців, повернення до улюбленої справи Тетяна розповіла «Сєвєродонецьк онлайн».

Сєвєродончанин, який відкрив бізнес у Дніпрі: “Хто досяг успіху вдома, може його досягти й в іншому місці”

Наші люди: Сєвєродонецький підприємець Максим Мішустін, який понад 20 років займався постачанням продуктів харчування, після повномасштабного російського вторгнення переїхав у Дніпро. Там він вирішив відновити свою діяльність, і рік тому відкрив склад на оптовому ринку “Байкал”. Максим розповів нам, з якими складнощами зіткнувся під час відкриття бізнесу у новому місті, як до переселенців-підприємців ставляться у Дніпрі та чи планує повертатися додому після деокупації.

Як творчість може зцілювати та давати ресурс жити. Думка психолога

Поради психолога: Творчість — це одна з основних філософських категорій, якою здавна користується людство. У психології творчість розглядається як створення чогось нового, майстерність пошуку себе та вміння через мистецтво й творчість опиратися на себе та на почуття любові. Еріх Фромм казав: «Якщо ми хочемо навчитися любити, то маємо йти тим самим шляхом, що ним зазвичай ідуть, прагнучи опанувати будь-яке інше мистецтво, скажімо, музику, живопис, теслярське ремесло, медицину чи інженерну справу». Як творчість може мати цілющу силу в багатьох різних контекстах та для різних людей — у нашому матеріалі.

Організаторка фотопроєктів про творчий шлях, пошук “своїх” та продовження улюбленої справи в Дніпрі

Наші люди: Жителька Сєвєродонецька Юлія Журавльова до повномасштабного вторгнення організовувала фотопроєкти та фотодні, презентувала як модель місцеві бренди та ділилася своїми знаннями у місцевій модельній школі NikaModels.
Юлія розповіла “Сєвєродонецьк онлайн” про свій творчий розвиток від фотомоделі до організаторки фотосесій під ключ, про пошук “своїх” людей і створення команди однодумців, про повернення до улюбленої справи у Дніпрі, труднощі в адаптації та дала кілька порад тим, хто збирається на зйомку.

Тут ви також можете читати та дивитися Сєвєродонецьк онлайн: facebook, instagram, telegram.