Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини грудня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" першої половини грудня

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Філологиня Валентина Лєснова: “Маю оптимізм, що діалектне мовлення Луганщини житиме”



Про Луганщину: За часи українсько-російського протистояння ворог вигадав десятки міфів про походження, розвиток і поширення української мови. Псевдонаукові теорії, які принижують і знецінюють її, – один з улюблених і, на жаль, дієвих інструментів російської пропаганди.
Так, усі ми чули твердження, що на сході України, на Луганщині, зокрема, споконвіку говорять виключно російською, що українська тут – штучне, насаджене явище. Це, звичайно, відверта маніпуляція. Вчені ЛНУ імені Шевченка вже понад 60 років системно вивчають українські говірки на Луганщині, збираючи по селах фактичний матеріал.
Одна з таких дослідниць – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови Валентина Лєснова. Про результати роботи луганських науковців, походження українських діалектів на сході, їхнє вихолощення й долю східнослобожанських говірок в окупації вона розповіла в інтерв’ю.

“Війна не відбере смак життя”: як родина з Сєвєродонецька в евакуації перетворила хобі на власну справу

Наші люди: Ковбаски, джерки та навіть м’ясна пастила — усе це на Київщині виготовляють переселенці з Сєвєродонецька. Родина Дячуків рік жила за кордоном, але повернулась та розвиває власну смачну справу та підтримує ЗСУ. Як з одного частування народилось родинне захоплення, чому доводиться працювати навіть вночі та що найбільше надихає — Ірина та Олександр Дячуки розповіли нашій редакції.

Сєвєродончанка створила відео про рідне місто: його показали у Чехії (ВІДЕО)

Про Сєвєродонецьк: Графічна дизайнерка із Сєвєродонецька Ольга Плаксіна створила відеопрезентацію про рідне місто. Вона використала архівні та сучасні кадри, додала музичні ефекти та вірш про Сєвєродонецьк. Про це вона розповіла в коментарі “Сєвєродонецьк онлайн”.
Відео розповідає про те, як місто будувалося, як воно виглядало до повномасштабного російського вторгнення та про те, яким зруйнованим воно стало сьогодні.

“Треба просто вірити у себе”: як студент-волонтер із Сєвєродонецька реабілітувався після поранення й почав нове життя

    

Наша гордість: 17-річний студент Сєвєродонецького політехнічного фахового коледжу Михайло Стародинов з початком обстрілів міста вирішив допомагати людям та розвозив гуманітарну допомогу вантажівкою. Під час однієї з таких поїздок він з командою потрапив під обстріл “Градів”. Внаслідок атаки у Михайла було сильно травмоване коліно. Сєвєродончани збирали кошти на реабілітацію хлопця.
Заступник директора Сєвєродонецького політехнічного фахового коледжу Євген Кузьменко розповів нам історію відновлення свого студента. Він був дуже вражений стійкістю хлопця впродовж всієї історії його навчання, волонтерства та реабілітації.

“Дуже велика проблема є на війні – це відносини хлопця та дівчини", - "Хук" про новий кліп, у якому знявся

Наша гордість: Заступник командира 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар”, сєвєродончанин Олександр “Хук” Коваленко знявся у кліпі української співачки NAVKA на пісню “Дівча зі сталі”. Військовий вважає, що цей кліп більше для дівчат, але також стосується хлопців. Про це він розповів нашим журналістам.

Правозахисниця Наталія Єсіна про зміни у виплатах ВПО: "Ймовірніше, це буде соціальна катастрофа"

Експертна думка: Новина про те, що з 1 лютого 2024 року виплати внутрішньо переміщеним особам на другий 6-місячний період без додаткового звернення продовжать окремим категоріям отримувачів, сколихнула суспільство. Адже, як виявилося, це стосується лише тих ВПО, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року. Що робити іншим - не зрозуміло, а пояснення Мінреінтеграції не заспокоюють людей. Переселенці створюють петиції, обурюються у соцмережах, сподіваються на зміни. Сьогодні намагаємося розібратися у проблемних питаннях з правозахисницею Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталією Єсіною.

Яке майно є в керівників Сєвєродонецька та Луганщини: хто задекларував дохід у мільйон і майже мільйон


  

Аналітика: Ввечері 10 грудня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відкрило цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру, де вказані декларації про доходи державних діячів і чиновників місцевого самоврядування.
Згідно із безпековими заходами, певна категорія осіб має право подати подання на вилучення декларацій з публічного доступу. НАЗК попередило: "Якщо ви не знайшли у реєстрі декларацію певної особи, то це означає, що щодо неї надійшло подання про вилучення з публічного доступу". При цьому в агентстві наголосили, що всі декларації та повідомлення про суттєві зміни у майновому стані такої особи за попередні періоди також будуть приховані.
"Вилучення документів з публічної частини реєстру можливе й після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі", - повідомляє НАЗК.
Після оголошення воєнного стану держслужбовці різних рангів мали право не подавати декларації, але за оновленими правилами щорічні декларації за 2021-2022 роки вони повинні подати до 31 січня 2024 року. А декларації за 2023 рік — до 31 березня 2024 року включно.
"Сєвєродонецьк онлайн" передивився наявні станом на 10 грудня 2023 року декларації керівників Сєвєродонецька та Луганщини, а також обласного ТЦК.

Волченко судиться з Пригебою, який заявив, що та “заганяла і мертвих, і живих” на “референдум” у Сєвєродонецьку

Аналітика: Начальниця Управління освіти Сєвєродонецької МВА Лариса Волченко позивається до ексзаступника міського голови Сєвєродонецька Григорія Пригеби щодо захисту честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди. Останній назвав її нібито причетною до організації псевдореферендуму 2014 року. Інформація за справою № 183/9440/23 розміщена у Єдиному державному реєстрі судових рішень та на порталі Судова влада України. У деталях розбирався “Сєвєродонецьк онлайн”.

“Ціна поразки занадто велика, тому я тут”. Історія поетки з Луганщини, яка стала бойовою медикинею

Наша гордість: Поетка, авторка пісень та співачка Єлизавета Жарікова родом з Новопскова Луганської області. Ще до початку повномасштабного вторгнення вона вирішила приєднатися до лав територіальної оборони та закінчила збирати необхідні документи саме 23 лютого 2022 року. Тепер рятує життя побратимам, відновилась після поранення та знаходить час для творчості. Про вірші на війні, мотивацію та виклики служби Єлизавета розповіла в інтерв’ю.

Медіаграмотність. Що варто знати

Медіаграмотність: Під час війни медіаграмотність набуває особливо великого значення. Надважливо вміти фільтрувати інформацію, що надходить з різних медіаджерел. Саме від цього залежить безпека людини та навіть всієї країни. Тож не зволікаймо! Уважно перевіряймо, чи не фейк перед нами, читаймо новини тільки з перевірених сайтів та не розповсюджувати неперевірену інформацію, якою б важливою вона не здавалася. “Сєвєродонецьк онлайн” продовжує аналізувати, які навички повинен мати сучасний українець та як дбати про своє екологічне медіаполе.