Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" з 1 по 16 травня

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн" з 1 по 16 травня

Редакція «Сєвєродонецьк онлайн» продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні новини та історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Сєвєродонецький фотограф Вячеслав Непран про Францію, творчі плани та мрію повернутися

Наші закордоном: Після початку повномасштабного вторгнення минулого року сєвєродонецький фотограф Вячеслав Непран довго не виїжджав з рідного міста. Проте після того, як небезпека оминула його та родину тричі, сприйняв це як знак та не став більше ризикувати. Помандрував Україною та врешті-решт виїхав до Франції. Однак на своїй сторінці у Фейсбуці продовжує викладати світлини нашої області у рубриці «Моя Луганщина. Чи бачив хто тебе такою, якою бачив тебе я?». Він мріє зробити фотовиставку про рідний край у Франції, щоб під час туристичного сезону європейці мали змогу на власні очі побачити велич та красу Луганської області. Про творчі плани, французький побут, мрії повернутися додому, а також — куди ж без цього, говорячи про Францію – вино, сир, потужні ярмарки та смаколики — Вячеслав розповів нашій редакції.

Сєвєродонецька б'юті-майстриня про свій шлях, апатію та відкриття студії з нуля

Історія переселенців: Наше видання продовжує розповідати історії сєвєродончан, які через країну-агресора залишилися просто неба й відбудовують своє життя з нуля, цеглинка за цеглинкою. Своєю історією втрат та здобутків з «Сєвєродонецьк онлайн» поділилася майстриня перманентного макіяжу Наталія Середа. Ще донедавна жінка успішно працювала та розвивала б’юті-бізнес у рідному місці, але повномасштабна війна влаштувала свою школу «виживання»...

Самореалізація під час війни. Для тих, хто втратив сенс та роботу

Психологічна підтримка: Під час війни загострилася проблема безробіття та зниження рівня заробітної плати. Разом з тим, психологи констатують збільшення запитів від клієнтів про втрату сенсу життя та бажання рухатись вперед, шукати вихід зі складних життєвих обставин. На жаль, тема втрати сенсу та роботи, а також самореалізації в умовах війни може бути актуальною як для чоловіків, так і для жінок. Обидві статі можуть стикатися зі схожими проблемами під час війни. Такими, як втрата сім’ї, друзів, домівок, знущання або травми. Психологиня Катерина Ігнатенко розповіла, як відшукати опори в собі й на які можна спиратися, щоб відновити баланс при втраті сенсів.

Українські Нідерланди. Як сєвєродончанка збирає цибулиння тюльпанів для рідного міста

Активна громада: Тетяна Жук — сєвєродонецька волонтерка, активістка та підприємиця. Протягом дев’яти років жінка опікувалася рідною громадою, створювала проєкти з благоустрою, бажала бачити затишок у рідному місті та активно допомагала ЗСУ. З початком повномасштабного вторгнення, як і багато сєвєродончан, вимушена була евакуюватися. Зараз жінка проживає на Франківщині. Але думки про повернення додому не покидають Тетяну. Так з'явилася ідея по поверненню до Сєвєродонецька висадити в місті алею “Сили невтомлених”. Зібрати цибулини тюльпанів з усіх куточків України та закордону, де опинилися містяни, та в майбутньому відродити красу в нашому місті. Ми поспілкувалися з активісткою та дізнався подробиці “квіткової” акції.

“Сєвєродонецьк онлайн” створив унікальну мапу для ВПО "Луганщина живе"

Луганщина живе: Де отримати гуманітарну допомогу, як записатись до лікаря, чи є поруч знайомі люди, з якими можливо зустрітись та поспілкуватись? Ці та інші питання неодноразово виникали у жителів Луганської області, які вимушені були покинути свої домівки через війну та шукати собі притулок у різних куточках України.
Щоб допомогти землякам, редакція “Сєвєродонецьк онлайн” створила інтерактивну мапу, в якій зібрала всю необхідну для переселенців інформацію. Вона допоможе знайти послуги, контакти та однодумців в усіх регіонах України.

Андрій Юрченко про майбутнє звільнення Луганщини: "Роботи буде дуже багато, але ми готові!"

Лідери думок: 4 березня минулого року Голова Луганської обласної військової адміністрації у зв'язку зі зникненням Сергія Хортіва з Рубіжного визначив голову Сєвєродонецької РДА Романа Власенка особою, відповідальною за місто. Відомо, що Хортів зрештою перейшов на бік окупантів. Вже 31 березня Президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив Андрія Юрченка начальником Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області. Андрій Юрченко – професійний військовий. На той момент він був командиром стрілецького батальйону 15-го Слов'янського полку та боронив державу саме на Луганському напрямку, у Рубіжному. Для нього призначення стало несподіванкою та новим викликом. За цей рік Рубіжанська громада пройшла героїчний шлях. Їхній хаб визнали одним з кращих як за рівнем забезпечення, так і за якістю послуг, що надаються на його базі. А наразі стартує проєкт з будівництва модульного житла для переселенців на Закарпатті.
Про цей складний рік Андрій Юрченко погодився розповісти «Сєвєродонецьк онлайн».

“Українці все витримають та переможуть”, - 101-річний ветеран Другої світової з Сєвєродонецька

Гордість Луганщини: У 2023-му сєвєродончанину Євгену Драгомирецькому виповнився 101 рік. За своє життя йому видалось попрацювати на автомобільному виробництві в Одесі, служити мінометником в Криму, опанувати професію лікаря та очолити онкологічний диспансер.
Наразі Євген Драгомирецький — переселенець. Після початку повномасштабного вторгнення росії він із Сєвєродонецька виїхав до Вінниці. Ветеран поділився з журналістами спогадами про Другу світову, про те, як став лікарем та своєю вірою в перемогу України.

Психологиня поліції Луганщини надає допомогу переселенцям та військовим у Дніпрі

Гордість професії: Психологиня Валерія Хворостян працювала у психіатричній лікарні Сватового на Луганщині. У 2021 році вона вступила до лав Головного управління Національної поліції в Луганській області, де очолила відділ психологічного забезпечення. Зараз працює в Дніпрі, допомагає правоохоронцям та цивільним впоратися із викликами, що постали у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії на територію України. Валерія розповіла нашим журналістам про роботу у Сватовому до окупації, переїзд до Дніпра, з якими психологічними проблемами стикаються цивільні й військові та як не проґавити той момент, коли вже слід звернутися по допомогу до психолога.

Волонтер, який вивіз з Сєвєродонецька тисячу людей: “У місті залишилися не тільки “ждуни”

Волонтери: Сєвєродончанин Юрій Широков з початком повномасштабного російського вторгнення став волонтером: займався евакуацією мирного населення, розвозив гуманітарну допомогу під обстрілами, допомагав з похованнями людей. Він виїхав з Сєвєродонецька, коли у місті вже точилися бої. За свою діяльність отримав відзнаку президента України “Золоте серце України”. Про те, що відбувалося у Сєвєродонецьку до початку окупації, як іноземні волонтери допомагали людям, чому Бахмут став однією з найболючіших для нього тем Юрій розповів “Сєвєродонецьк онлайн”. Також він озвучив свої прогнози щодо деокупації Луганщини та поділився тим, що дає йому сили продовжувати волонтерство та не залишатися осторонь від проблем людей, які потребують допомоги.

Тут ви також можете читати та дивитися Сєвєродонецьк онлайн: facebook, instagram, telegram.