Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії.

Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

Декларації яких луганчан перевіряє НАЗК (ПЕРЕЛІК)

Важливо: Уповноважені особи Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) проводять 329 повних перевірок декларацій держслужбовців. Серед них є рятувальники, суддя та керівники військових адміністрацій Луганської області. Подробиці — у нашому матеріалі.

"Ми посідаємо перше місце в державі за кількістю направлених обвинувальних актів до суду щодо колаборантів", - Василина

  

Важливо: Луганщина посідає перше місце в Україні за кількістю направлених обвинувальних актів до суду у провадженнях слідчих СБУ щодо колаборантів. Детальніше — читайте тут.

П'ять моторошних легенд Луганщини: привиди, велетні та відтята голова

Цікава історія: Землі Луганщини зберігають безліч історичних подій і біографій видатних постатей, які обросли легендами. Причому деякі з них можуть цілком бути правдою, яка просто набула з часом деякої "забарвленості". "Сєвєродонецьк онлайн" відшукав маловідомі легенди та розповіді, що походять з різних районів нашого краю: про велетнів, привидів, відтяту голову, пригоди Петра І на березі Айдару.

“Культура підтримує суспільство та дає надію”. Як війна змінила життя сєвєродонецького актора та його родини

  

Наші люди: Олександр Михайлов та Анастасія Леміш — подружжя акторів. Він — сєвєродончанин, вона з Кривого Рогу. Познайомились у Сєвєродонецьку, де працювали у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі. Саме там, після вистави “Кармен”, на очах у всієї глядацької зали Олександр зробив Анастасії пропозицію. Зараз пара живе у Дніпрі, працюють вони у Дніпровському академічному театрі драми та комедії та виховують шестирічного сина Нікіту. Для “Сєвєродонецьк онлайн” подружжя поділилося спогадами про Луганщину, викликами, які перед ними поставила велика війна, та майбутніми планами.

Сєвєр... Спогади... Кохання... Десята річниця визволення міста

      

Історія Сєвєродонецька: Десяту річницю звільнення від російських загарбників Сєвєродонецьк зустрічає знов окупованим. 22 липня вже далекого 2014 року українська армія зайшла у місто. Пообідні стало відомо: “Ми — вільні”. Сєвєродончани вітали військових оплесками та квітами. Місто перебувало в окупації від початку травня. За вісім років історія повториться…
Про події 2014-го року, перші святкування визволення та чому 22 липня стало для нашої журналістки  особливою датою — читайте у матеріалі.

“Швидше. Вище. Сильніше” — російська кампанія проти Олімпійських ігор-2024

  

Аналітика: Вже цієї п’ятниці, 26 липня, у Парижі відбудуться Олімпійські ігри-2024. Змагання триватимуть до 11 серпня. Всього розіграють 329 комплектів медалей у 32 видах спорту. А що ж росія, яка завжди позиціювала себе “королевою спорту”? Країну-агресорку відсторонили від Олімпіади! У Парижі її спортсмени зможуть виступити лише під нейтральним прапором. Тож росія не стала вигадувати щось нове та взялася за старе – дезінформацію. Цього разу масштабно: під прицілом опинилися Франція і, звісно, Україна. Подробиці — у матеріалі.

"У кожної людини є своя цитринка". Сєвєродонецька співачка Omelta про магазин своїх прикрас

  

Наші люди: Ми знаємо сєвєродончанку Omelta як співачку. У 2022 році вона випустила дебютний альбом під назвою “2022”. Цього року презентувала трек “Вгору і вниз”. Він — про її особистий біль, переживання та емоційні гойдалки. А нещодавно Omelta втілила іншу мрію – відкрила онлайн-магазинчик прикрас власного виробництва "Цитринка". На своє 25-річчя у травні дівчина створила банку «На мрію». І зібрані кошти також допомогли стати на шлях власної справи. Про новий етап життя, історію назви "Цитринка", ексклюзивність прикрас та індивідуальність кожної жінки ми говоримо сьогодні з Omelta.

Окупація Сєвєродонецька-2014 та апартеїд під гнітом рф зараз: що треба знати на тлі розмов про мир

  

Аналітика: Переговори про мир з рф вже кілька місяців "висять у повітрі", про них кажуть світові політики, про це питають українців соціологи. Тему перемовин навіть взяли на озброєння інстаблогери-мільйонники, вдаючи з себе геополітичних експертів. Але ніхто з вищезгаданих спікерів не замислюється, що втратить Україна у разі прийняття невигідних умов, яке життя в українців буде після такого "миру" та пересування кордонів вглиб, або, що ще гірше — після поглинання України росією. На тлі цього "параду мирних ініціатив" варто ознайомитися з ґрунтовним звітом Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) про життя українців на окупованих рф територіях, який вийшов нещодавно. "Сєвєродонецьк онлайн" проаналізував це дослідження і порівняв його з більш раннім звітом Української гельсінської спілки з прав людини про події першої окупації Сєвєродонецька 2014 року, яка тривала усього місяць, але вже тоді наочно показала російські геноцидні методи.