Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Найяскравіші історії "Сєвєродонецьк онлайн", які ви могли пропустити

Наша редакція продовжує працювати для читачів Сєвєродонецької громади та всієї України. Ми збираємо ексклюзивні історії наших земляків, щоб надихнути інших та підтримати своїх. А головне — нагадати: хоч ми й були вимушені покинути нашу домівку й оселитися у різних куточках України та світу, все одно тримаємося разом, пишемо про успіхи, говоримо про мрії. Тож до вашої уваги дайджест історій, які точно варті вашого часу.

“Наша пісня — гарна й нова” - нова порція фейків від роспропаганди

Аналітика: Чергова хвиля російської маніпуляції заполонила соціальні мережі українців. Цього разу кремль активно поширював її навколо святкування 9 травня та тригерної теми — мобілізації. Тож “Сєвєродонецьк онлайн” вчергове проаналізував ворожі наративи та нагадав, як не стати жертвою пропаганди.

Заступник начальника поліції Луганщини Віталій Тарасов про зрадників: "Цю базу ми формуємо з 2014 року. Всім знайдемо місце, згідно з Кримінальним кодексом"

Наша гордість: Луганчанин Віталій Тарасов — заступник начальника ГУНП в Луганській області, начальник кримінальної поліції, бойовий офіцер, учасник Антитерористичної операції та операції об’єднаних сил. Він нагороджений орденом Данила Галицького. Війна увійшла в його життя у 2014 році, коли він працював у рідному Луганську заступником начальника управління карного розшуку. Правоохоронець пройшов полон бойовиків, брав участь у спеціальних операціях під час звільнення населених пунктів на Луганщині, організовував роботу поліції. Історія — у нашому матеріалі.

День міста без сєвєродончан. Як живе Сєвєродонецьк в окупації майже 2 роки

Сєвєродонецьк в окупації: Цього року буде третя річниця, як сєвєродоначани не можуть відсвяткувати день свого міста та День хіміка вдома. У 2022 році у цей період у місті точилися інтенсивні бої. І ще була віра у те, що місто зможуть відстояти. Бої за Сєвєродонецьк тривали майже 4 місяці — з 28 лютого до 24 червня 2022 року. 26 травня 2022 року ворог дістався міста, почалися вуличні бої. 24 червня 2022 року українські підрозділи організовано залишили частину промзони Сєверодонецька. Наразі місто в окупації майже два роки. І як би не звітували російські пропагандисти, місцеві псевдожурналісти та блогери, які бувають у Сєвєродонецьку наїздами, що все відновлюється і відкривається, світлини та інформація звідти, якою ми володіємо, кажуть про інше. На фото та відео видно, що місто та його знакові будівлі залишаються у занедбаному стані. А деякі знищені назавжди. Як, наприклад, Льодовий палац. Звісно, в окупаційних каналах ми можемо бачити, що відкрили кілька шкіл, полагодили те, що не сильно зачепила війна, повставляли вікна там, де треба, й де не треба. Але навіть у лояльних до окупаційного режиму блогерів іноді проскакують справжні реалії. Наша редакція розповідає, як живе місто в окупації і яким підходить до свого дня.

День хіміка та день міста: 9 фактів про засновника Сєвєродонецька Олександра Забєльського

Історія Сєвєродонецька: Протягом багатьох десятиліть Сєвєродонецьк останньої неділі травня відзначав День хіміка, адже місто з'явилося завдяки будівництву хімічного заводу. Засновником Сєвєродонецька є будівельник та економіст Олександр Забєльський, доля якого є трагічною, але й досі маловідомою для сєвєродончан, особливо молодого покоління. У Сєвєродонецьку за часів України чомусь не було навіть пам'ятника Забєльському. Хоча історія його життя і смерті могла б навіть допомогти декомунізації та "відкрити очі" на справжню сутність СРСР. А все тому, що талановитого будівельника вбив "кривавий радянський терор". "Сєвєродонецьк онлайн" віддає шану засновнику нашого міста та нагадує про 9 фактів з його біографії.

“Сльози навертаються тільки від одного анонсу на початку фільму”, - Східний про фільм “Спротив” за своєї участі

Гордість Луганщини: У травні відбулася прем’єра чотирисерійного документального спецпроєкту "Спротив" про людей, які, перебуваючи в окупації під тиском російських військових, залишаються українцями в серці та чинять опір. Команда проєкту розшукала українців, які пережили окупацію та звірства російських солдатів, підготувала ексклюзивні інтерв’ю з ними. Одним з героїв став Артем Карякін “Східний”. Прем’єру фільму відвідала посол США в Україні Бріджіт Брінк, яка зауважила, що фільм довів знайомих їх людей до сліз. Схожі емоції й в Артема, адже стрічка ніби відкидає знов в окупацію знов. Своїми враженнями від фільму він поділився з нашими журналістами.

Навіщо потрібні військові адміністрації Сєвєродонецьку та всій окупованій Луганщині

Пояснюємо: Повномасштабна війна триває вже третій рік, більшість території Луганської області окупована. Проте й досі непідконтрольними Україні громадами, на багатьох з яких росіяни каменя на камені не залишили, керують військові адміністрації. Чиновники ВА отримують чималі зарплати, комунальні підприємства, потужності яких залишилися в окупації, закуповують техніку та підвищують статутні капітали. "Сєвєродонецьк онлайн" багато писав і про мільйонні доходи керівників ВА, і про бюджетні програми окупованого Сєвєродонецька на десятки мільйонів, і про комунальні підприємства та їхніх керівників. Часто під нашими статтями колишні мешканці Сєвєродонецька й інших окупованих громад Луганщини, яким пощастило виїхати у вільні українські міста, питають: "Навіщо окупованим громадам потрібні військові адміністрації і яка від них користь", "за що ці чиновники отримують такі зарплати, якщо міст і територій вже немає". Пояснення — у нашій статті.

Які зарплати отримали керівники військових адміністрацій Луганщини у 2023 році

Аналітика: Луганщина майже повністю окупована. Після початку російського повномасштабного вторгнення органи влади релокувалися у безпечніші регіони України. Наразі продовжують працювати обласна, районні, міські та сільські військові адміністрації. Повна кількість їхніх співробітників наразі невідома. Проте як мінімум керівники цих адміністрацій продовжують отримувати зарплату. “Сєвєродонецьк онлайн” вирішив проаналізувати декларації держслужбовців та дізнатися, скільки вони заробили у 2023 році.

Військовий "Блондин" про початок вторгнення: "Тут не було питання, що робити"

Гордість Луганщини: Військовий з позивним “Блондин” вперше став на захист Батьківщини ще у 2014 році у рідному Луганську. У розпал «руської весни», коли в обласному центрі сепаратисти захоплювали будівлю за будівлею, а команди відбивати так і не надійшло, він пішов добровольцем у тоді ще підрозділ “Луганськ”. Згодом був виїзд до Дніпра, формування батальйону “Луганськ 1”, звільнення населених пунктів на Луганщині. У 2019 році він пішов у цивільне життя, зайнявся бізнесом. Проте під час повномасштабного вторгнення знов став на захист держави. Наразі він служить у бригаді “Лють”. Про війну, рідне місто, формування поглядів чоловік розповів в інтерв’ю “Сєвєродонецьк онлайн”.

Скільки дітей зникло та загинуло на Луганщині після вторгнення росії

Важливо: З початку повномасштабного російського вторгнення на територію України, станом на 25 травня 2024 року, слідчі слідчого управління ГУНП здійснювали досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами безвісного зникнення 828 дітей. Розшукали та встановили місцеперебування 143 дітей. Про це йдеться у відповіді керівництва Головного управління Національної поліції в Луганській області на запит “Сєвєродонецьк онлайн”.

Луганський гурт TWO BUS до Міжнародного дня захисту дітей презентував новий сингл

Луганщина музична: 1 червня 2024 року, до Міжнародного дня захисту дітей, український рок-гурт TWO BUS з Луганщини презентував у вільному доступі на стрімінгових платформах свій новий сингл "Глобус" ("Озброєні діти"). Про це “Сєвєродонецьк онлайн” розповів фронтмен гурту Дмитро Проха.

День Луганської області: 9 маловідомих та небанальних фактів про Луганщину

Історія Луганщини: Сьогодні, 3 червня, Луганській області виповнюється 86 років. Але ця дата формальна й говорить лише про визначення адміністративних кордонів, зокрема — відокремлення від Донеччини. Територія ж Луганщини має багату історію і поза цими 86 роками. До 2014 року область посідала 6-те місце за населенням та 10-те - за площею. Але того ж року частину області окупували росіяни, а наразі вже майже вся територія Луганщини знаходиться в окупації. Багато її районів зруйновані. На честь дня області ми зібрали маловідомі факти про Луганську область.

“Що для мене бути журналістом?” - відповідає команда “Сєвєродонецьк онлайн”

Наша команда: Журналіст – це покликання? Чи щоденна рутинна робота? Бути журналістом – означає не належати собі? Бути принциповим, але не суб’єктивним, чесним, але тримати баланс? Дозволити собі емоції, чи “залишатися професіоналом”? Щоденно працювати для людей і не очікувати схвалення. Вчитися, вдосконалюватися… “Що для мене бути журналістом?” - сьогодні, у своє професійне свято, команда “Сєвєродонецьк онлайн” чесно відповість на це питання.

“Кожен з нас мріє зняти сюжети про звільнення наших рідних міст”, - Влад Уколов про роботу журналіста

Наші люди: Щорічно 6 червня в Україні відзначають День журналіста. Дата присвячена прийняттю Спілки журналістів України у 1992 році до Міжнародної федерації медійників. Відповідний Указ Президента України № 251/94 був підписаний 25 травня 1994 року. Сьогодні ЗМІ відіграють важливу роль у житті нашого суспільства. Після 2014 року, а особливо після повномасштабного вторгнення росії у 2022 році, українська журналістика зазнала великих змін, бо війна внесла корективи у професію. Ризикуючи своїм життям, багато медійників взяли до рук зброю і стали на захист держави. Інші — активно продовжують доносити світу інформацію про злочини країни-агресорки, висвітлюють важливі новини та життя наших земляків. На жаль, Луганщина за час повномасштабного вторгнення втратила кількох журналістів, серед яких Олександр Махов, Дмитро Сірік, Анастасія Волкова. Наразі військова журналістика знаходиться на дев’ятому місці у списку найнебезпечніших. Про те, що ж спонукає обирати цей шлях - “Сєвєродонецьк онлайн” розповів наш земляк, кореспондент “Суспільне Донбас” Владислав Уколов.

Як правильно харчуватися, щоб допомогти тілу подолати втому

Пояснюємо: Ще Гіппократ сказав: "Ми є те, що ми їмо". Як ви розумієте цей вислів? Колись у лікарні, де я лікувалася у дитинстві, був напис: "Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти". Цей вислів залишився зі мною, і після серії невдалих дієт я почала задумуватися про його значення. Правда, цю фразу приписують як давньогрецькому філософу Сократу, так і "батькові медицини" Гіппократу, і французькому філософу та кулінару Антельму Брилья-Саварену. Незалежно від авторства, одне залишається очевидним — харчування завжди цікавило людей і залишається актуальним питанням до сьогодні. Подробиці — у нашому матеріалі.