Річниця роботи у новому форматі “Сєвєродонецьк онлайн”. Що ми змінили

Річниця роботи у новому форматі “Сєвєродонецьк онлайн”. Що ми змінили

“Сєвєродонецьк онлайн” вже два роки працює у новому форматі. У перший рік за підтримки Media Development Foundation ми зробили понад чотири тисячі публікацій, написали понад 200 ексклюзивів, серед яких інтерв’ю, історії людей, аналітичні матеріали, антифейки, пояснювальні матеріали тощо. Також ми почали розвивати відеоконтент. 

Цього року ми розвинули ще декілька напрямків. Редакція заснувала власний розділ всеукраїнських новин. Ми продовжили активно працювати у відеоформаті, запровадили подкасти. За цей час наша команда зросла втричі.

За цей період наш колектив невпинно навчався. Завдяки цьому нам вдалося запровадити антикорупційний контент та тримати під контролем використання бюджетних коштів.

Розповідаємо вам про наші два роки роботи у новому форматі.

Цифри, що радують

За рік ми написали майже 300 ексклюзивних матеріалів, загальна кількість публікацій сягнула майже сім тисяч.

Редакція проаналізувала, що саме цікавить наших читачів. Для цього ми опитали свою аудиторію. Звісно, що найбільше людей турбує війна. Також переселенські проблеми залишаються однією з тригерних тем. Проте люди також надають перевагу історичній тематиці

Тож топ матеріалів за рік виглядає так:

  1. Розширили перелік ВПО, які можуть отримати виплати, й уточнили процедури. Що змінилося
  2. Правозахисниця Наталія Єсіна про зміни у виплатах ВПО: "Ймовірніше, це буде соціальна катастрофа"
  3. Після нововведень у виплатах у переселенців почалися проблеми з отриманням коштів
  4. У свій день народження Гайдай розповів, де планує працювати далі
  5. «Якби ти мені подзвонив, я б тебе попередила»…Історія полеглого героя з Сєвєродонецька
  6. “Всі повинні бути готові до деокупації”, – Лисогор про формування матеріального резерву
  7. Історія полеглого Героя України з Лисичанська, підрозділ якого в останньому бою знищив 18 вагнерівців
  8. «В Україні про нас казали, що ми сєпари, а іноземці кажуть, що ми унікальні»: як обласний музей відстоює луганську ідентичність
  9. “Пацюк” з варениками й не тільки. Як сєвєродончанка на новому місці повертається до улюбленої справи
  10. “Шила його таким, яким воно сниться мені ночами”. Як сєвєродонецька майстриня зібрала рідне місто “по клаптиках”

Ми також розвиваємо свої соцмережі, адже на окупованій території для людей це часто єдина можливість почитати наші новини. Наприклад, наш Tik-tok у березні-квітні набрав понад мільйон переглядів. І ми бачимо, що маємо змогу зв'язатися таким чином з читачами в окупації.

Також наших читачів цікавлять відео та фото з рідного міста. Так, один з таких Reels в Instagram набрав майже сто тисяч переглядів. 

Нам передають фото та відео з окупації. Завдяки чому ми маємо змогу показати, як зараз виглядає наше місто. 

Тримаємо руку на пульсі міста

Цього року наша команда пройшла курс розслідувальної журналістики. Частину отриманих знань ми почали використовувати на практиці. Це дозволило нам проаналізувати, куди та як розподіляються бюджетні кошти. Такий контент залишається цікавим читачам. Наприклад, ми аналізували, що закуповує влада Сєвєродонецька та інших міст Луганщини. Ця тема набрала велику кількість переглядів на усіх наших платформах. Як і те, чим займалися релоковані КП Сєвєродонецька у 2023 році.

Турбує людей і те, як нараховуються зарплати чиновникам. Наприклад, те, що керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк встановив надбавку директору “СТКЕ”.

Викликають цікавість і судові кейси. Наприклад, як сєвєродончанка хотіла стягнути з росії майже 4 мільйони за шкоду собі та дитині.

Проте найбільше людей тригерить тема житла. За цей час нам писало багато читачів з проханням розібратися, чому будується чи не будується той чи інший об’єкт. З цього приводу ми написали декілька розслідувань, за які отримали вдячність сєвєродончан. Наприклад - “Житло для сєвєродончан-ВПО: що відбувається з проєктами, які реалізує міська адміністрація”.

З усіма матеріалами з цього розділу можна ознайомитися за посиланням

Наша історія триває

Одна з найцікавіших для наших читачів тем - історія рідного краю. Як зізнавалися люди у нашому опитуванні, їм цікаво - які умови передували такій великій війні. Ми активно ведемо та бережно поповнюємо нашу рубрику “Історія краю”

Там ми розвінчуємо міфи з істориком Валерієм Негматовим стосовно нашої області, аналізуємо цікаві періоди та не банальні постаті з істориком Олександром Набокою, як от те, ким насправді був Карл Гаскойн, якого вважають засновником Луганська.

Також збираємо інформацію про видатні місця та відомих людей. Наприклад, ми розповіли 9 маловідомих та небанальних фактів про Луганщину чи говорили про засновника Сєвєродонецька Олександра Забєльського.

На нашому ютуб-каналі вийшов цикл передач “РОЗВІНЧУЄМО МІФИ” з Валерієм Негматовим. Відео, в якому він спростовує, що Україна не має власної історії зібрало понад 5 тисяч переглядів тільки на цій платформі. 

Цього року ми також зайшли з іншого боку та запустили подкасти про культуру Луганщини.
Там наша ведуча Ліза Романова розповідає про видатних діячів нашої області. Цей напрямок залишається цікавим для нас і ми завжди намагаємося вигадати щось нове.

Довіра читачам

Цього року ми наважилися запустити можливість подяки нашій редакції або окремо автору через донейт.

Під час війни наша команда відчуває свою відповідальність перед громадою за вчасне та якісне інформування читачів про події, які відбуваються на Луганщині, у країні та світі. Саме тому наш сайт та соцмережі не припиняють свою роботу навіть у найскладніші часи.

Щоб підтримати нашу редакцію та допомогти працювати ще з більшою наснагою, ми створили можливість надання фінансової допомоги автору, чий матеріал вам сподобався чи став у пригоді, або ж редакції. Під статтею можна знайти посилання на приватний рахунок журналіста або редакції та зробити будь-який бажаний донат.

Ця допомога, яка вже надходить, є натхненням для нас. Бо таким чином наші читачі підтверджують, що ми на вірному шляху.

Колектив

  

Ігор Пазич, керівник СММ-відділу

“Редакція знаходиться в епіцентрі інформаційної війни. Редакція з тимчасово окупованого міста. Люди, що тут працюють, роблять надважливу справу для територіальної цілісності України. І я не тільки про колег, які стали на захист держави, але й про журналістів та редакторів, які висвітлюють події в Сєвєродонецьку та Луганщині для внутрішньо переміщених осіб та жителів міста, які залишилися. Вони продовжують читати та дивитися про Україну, українське та патріотичне. Не у всіх була і є можливість переселитися на інші території, почати життя заново та заробляти на це життя кошти”.

Олена Олександрова, журналістка

“Я доєдналася до команди “Сєвєродонецьк онлайн” майже рік тому. Як і мільйони колишніх мешканців Луганщини, я живу в іншій українській громаді. Але все одно мою малу батьківщину, окуповану та напівзруйновану росіянами, дуже люблю. Робота у “Сєвєродонецьк онлайн” для мене – це зв’язок з рідною Луганською областю, з Сєвєродонецьком, який 8 років був обласним центром. Де б ми, – колишні мешканці Луганщини, не жили, у більш безпечних регіонах України, або за кордоном, ми не повинні забувати, хто ми й звідки, ми не маємо право забувати свою історію. “Сєвєродонецьк онлайн” гуртує нашу громаду, хай і у поки що віртуальному просторі”.

Анастасія Брюханова, журналістка

“Я з “Сєвєродонецьк онлайн” працюю понад рік. За цей час відбулося багато змін: наш колектив розширився, ми навчалися, відвідували лекції спеціалістів різних напрямків, як наслідок – почали писати нові матеріали, “розвідувати” нові для себе теми. Проте головне – це люди. Я радію бути частиною команди професіоналів. До того ж, як на мене, у такі складні часи згуртованість має велике значення. А “Сєвєродонецьк онлайн” працює саме у цьому напрямку, розповідаючи про новини міста та надаючи корисну інформацію нашим переселенцям”.

Яна Мостова, головна редакторка

“Цього року ми б'ємо рекорди для себе по тому, що робимо вперше. Запускаємо розслідування, впроваджуємо подкасти, розвиваємо відеовідділ з відомими журналістами регіону, наважуємося запустити донейти. На третій рік роботи у нас також багато планів та мрій. Але незмінним залишається бажання бути острівцем дому, спільнотою, рідним куточком. Все це можливо завдяки нашим читачам. Які відвідують наш сайт та соцмережі, донатять редакції, підказують теми, критикують. Ми все беремо до уваги та намагаємося ставати краще. Тож залишайтеся з нами, а ми обіцяємо, що буде цікаво!”